Hävitatud juudi kalmistu ala tehakse lõpuks korda

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna võim mõtleb Magasini tänava äärde jääva nõukogude võimu poolt hävitatud kunagise juudi kalmistu ala korrastamisele.

Praeguse aadressiga Magasini 27 kunagisest kalmistust on säilinud vaid mõned müürid ja lage plats. Kalmistu rajati 18. sajandi lõpus, 19. sajandi teisel poolel ehitati kalmistu ümber paekivimüür, väravad, valvurimajake ja kabel. 1910. aastal lõpetati kalmistule uute hauaplatside väljaandmine seoses läheduses alanud elamuehitusega. 1911. avati uus juudi kalmistu Rahumäel.

Vana juudi kalmistu hävitati 1960. aastatel, 1967. aastal rajati sinna autobaas. Mõne aasta eest lammutati seal tühjalt seisnud ja ära lagastatud ehitised ning Kesklinna valitsus tegeleb ala korrashoiuga.

Kesklinna vanema Vladimir Sveti sõnul on praegu käimas muinsuskaitse ekspertiis ja pärast selle valmimist tellib linnaosavalitsus projekti.

«Ekspertiis on tellitud sellepärast, et muinsuskaitsel on praegu plaan see ala mälestisena kaitse alla võtta, nii nagu on tehtud paljude endiste ja praeguste kalmistutega. Muinsuskaitse osakond on saatnud ka erinevatele maastikuarhitektidele lähteülesande, et saada hinnapakkumisi ala heakorrastamisprojekti koostamiseks,» selgitas Kesklinna valitsuse linnakeskkonna osakonna juhataja Aigar Palsner.

«See osa, kuhu olid inimesed maetud, ilmselt piiratakse aia või müüriga. Aga teine ala, see väike kolmnurk, mis jääb kahe tänava ristumiskohale ja kus vanasti oli valvurimajake ja väike aed, kus ta endale midagi kasvatas, see ala tehakse ilmselt rekreatsioonialaks, kus saab jalutada või istuda,» lisas Svet.

Säilinud müüridel on kõige rohkem kannatada saanud kohad neoonvärviga markeeritud. Palsneri sõnul on kõige rohkem lagunenud müüriosad tähistatud sellepärast, et kui projekti ja selle teostamisega peaks plaanitust rohkem aega minema, siis tuleks vana müür kõigepealt konserveerida. Praeguse seisuga on plaanis ka kalmistu hävitatud massiivne looduskivist väravaportaal uuesti ehitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles