Jeemeni sadamalinna lahingutes on päevaga surma saanud 150 inimest (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeemeni valitsusmeelsed jõud kogunemas Hodeida idaserval. Ägedad lahingud linnas on kestnud juba novembri algusest.
Jeemeni valitsusmeelsed jõud kogunemas Hodeida idaserval. Ägedad lahingud linnas on kestnud juba novembri algusest. Foto: STRINGER / AFP / Scanpix

Jeemeni sadamalinnas Hodeidas ägenenud kokkupõrgetes valitsusele lojaalsete vägede ning mässuliste vahel on viimase 24 tunniga saanud surma vähemalt 149 inimest, nende seas tsiviilisikuid, teatasid meedikud ja sõjaväeallikad.

Üks Hodeidas viibiv sõjaväeohvitser kinnitas, et hukkunud on seitse tsiviilisikut.

Linna eri haiglate arstide teatel on öistes lahingutes surma saanud 110 mässulist ning 32 valitsusmeelsete vägede võitlejat.

Mässuliste käes oleva Al-Alfi sõjaväehaigla allikate sõnul on sinna toodud söestunud kehaosasid.

Huthi mässulised on kontrollinud Punase mere kaldal asuvat Hodeidat alates 2014. aastast. Sadamalinn on oluline, et humanitaarabi jõuaks ränga näljahädaga võitlevasse riiki.

Saudi Araabia toel tegutseva Jeemeni valitsusmeelse koalitsiooni allika sõnul on huthi mässulised suutnud tagasi tõrjuda Hodeida sadama poole liikumiseks ettevõetud ulatusliku rünnaku.

Sõjaväeallikad kinnitasid ühtlasi, et saudide juhitav koalitsioon korraldas läinud ööl mässuliste vastu õhurünnakuid.

Ligi 600 inimest on juba surma saanud alates 1. novembrist, mil tiheda asustusega Hodeida linnas lahingud puhkesid.

Saudi Araabia ja nende liitlased sekkusid Jeemeni valitsuse võitlusesse Iraani toel tegutsevate huthi mässulistega 2015. aastal, põhjustades sellega ränga humanitaarkriisi.

ÜRO hinnangul on Jeemenis näljasurmaohus 14 miljonit inimest. Riigi merevärav Hodeida on koalitsioonivägede blokaadi all juba viimase aasta, kuna Saudi Araabia eestvedamisel tegutsevad väed süüdistavad Iraani sadama kaudu huthidele relvade smugeldamises.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles