Kummaline seis: Eestil on 29 päevaks kaks ID-kaardi tootjat

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinn. 06SEP17. Isikutunistus, ID-kaart. Illustratiivne materjal. Foto: Erik Prozes, Postimees.
Tallinn. 06SEP17. Isikutunistus, ID-kaart. Illustratiivne materjal. Foto: Erik Prozes, Postimees. Foto: Erik Prozes / Postimees

Politsei ootamatu otsus alustada plaanitust varem uute ID-kaartide väljaandmist tekitab mõne nädala pärast mõnevõrra kummalise olukorra, kus Eestile toodab ID-kaarte üheaegselt kaks konkureerivat suurkontserni.

Politsei- ja piirivalevamet on varem teada andnud, et täiesti uue tehnilise lahenduse ja välimusega ID-kaarte hakatakse välja andma hiljemalt 1. jaanuarist 2019, kuid möödunud nädalal selgus ootamatult, et seda hakatakse tegema juba 3. detsembril 2018. Uusi kaarte toodab hanke võitnud Prantsusmaa ettevõte Idemia.

«PPA ja Idemia leping on sõlmitud 27.04.2017. Selle lepingu alusel alustatakse kaartide tootmisega 3.12.2018. Alates sellest kuupäevast Gemalto enam Eesti kaarte ei tooda,» kinnitas Postimehele politsei pressiesindaja Kirsti Ruul.

Samas on senine ID-kaartide tootja arvestanud, et nendega sõlmitud leping kehtib kenasti aasta lõpuni ning seda kinnitab ka ettevõtte üks tippjuhtidest.

«Gemalto AG on pühendunud oma lepinguliste kohustuste täitmisele seoses ID-kaartide tarnimisega Politsei- ja Piirivalveametile kuni lepingu tähtaja ametliku lõpuni (31. detsember 2018) ning ka selle järgselt kehtivate lepinguliste kohustuste täitmisele,» ütles Postimehele Gemalto Euroopa, Lähis-Ida ja Aafrika piirkonna avaliku sektori äriüksuse vanem asepresident Tommi Nordberg.

Riigi Infosüsteemi Amet on uute ID-kaartide väljaandmise ettepoole toomise pärast mures, kuna teenusepakkujad ei suuda oma süsteeme selleks ajaks ümber kohendada. Ka Pangaliit on öelnud, et tähtaja muutmine võib pankade e-teenustes tõrkeid tuua.

Politsei pole aga seni kuidagi selgitanud, miks uued ID-kaardid plaanitust varem käiku antakse.

Eesti politsei ja Eestile algusest peale ID-kaarte Gemalto suhted hakkasid hapuks minema möödunud aastal. Esmalt ei võitnud Gemalto järjekordset ID-kaardi hanget ning vaidlustas selle kohtus – see menetlus käib siiamaani. Teiseks asus politsei süüdistama Gemaltot ID-kaardi turvaprobleemides ja nõuab selle eest kohtu välja enam kui 152 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles