Põhja-Koreal on töökorras vähemalt 13 salajast raketibaasi (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea lipp Gijeongdongi propagandaküla kohal.
Põhja-Korea lipp Gijeongdongi propagandaküla kohal. Foto: Jung Yeon-Je / AFP / Scanpix

Põhja-Korea käsutuses on üle kümne raketibaasi, mille olemasolu on Pyongyang seni varjanud, selgus Washingtoni strateegiliste ja rahvusvaheliste uuringute ettekandest.

Analüütikud arvavad, et neil õnnestus avastada Põhja-Korea kaugetes mägipiirkondades vähemalt 13 varjatud baasi, nende seas Sakkanmoli baas, mis on demilitariseeritud alale ja Soulile kõige lähemal ning mida pildistati tehiskaaslaselt. Taolisi baase võib olla kokku lausa 20. 

«Rakettide operatiivbaasid ei ole pelgalt laskeseadmed. Erijuhtumitel saab rakette lasta ka sealt, kuid seejuures nõuab Korea rahvaväe juhend, et raketiseadmed lahkuksid lahingutegevuseks nendest kohtadest varem valitud või poolvalmis laskealadelele,» öeldakse ettekandes. 

Selliste meetmete eesmärk on säilitada vaenlase löögi või muude sõjaliste operatsioonide ajal võimalikult palju Põhja-Korea rakette. Analüütikud arvavad, et isegi tavalõhkepeadega suudavad need raketid palju kahju tekitada.

«Need raketibaasid, mida saab kasutada igat laadi ballistiliste rakettide - lähimaa- kuni madritevaheliste rakettide - tulistamiseks, peaksid ilmselt ükskõik millise kontrollimisele alluva tuumalepingu puhul kuuluma deklareerimisele, kontrollimisele ja demonteerimisele,» märgitakse ettekandes.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles