Stoltenberg: EL-i kaitsepüüdlus ei tohi nõrgestada Atlandi-ülest sidet (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg. Foto: OLIVER BUNIC / AFP / SCANPIX

NATO peasekretär Jens Stoltenberg hoiatas täna Euroopa riike Atlandi-üleste sidemete nõrgestamise eest.

Stoltenbergi hoiatusele eelnes USA presidendi Donald Trumpi ja Prantsuse liidri Emmanuel Macroni avalik vaidlus.

Macron ärgitas looma Euroopa armeed ning ütles, et Hiina ja Venemaa kõrval ohustab Euroopa julgeolekut ka USA. Trump pidas selliseid seisukohti solvavaks.

Stoltenberg ütles, et tervitab Euroopa Liidu suuremaid kaitsepüüdlusi, mis tugevdaksid NATO-t. Ta ei viidanud konkreetselt Macroni Euroopa sõjaväe üleskutsele.

Siiski hoiatas NATO peasekretär, et Euroopa riigid ei tohiks dubleerida alliansi tööd ega ohustada suhteid Ühendriikidega.

«Rohkem Euroopa püüdlusi kaitse vallas on hea, kuid need ei tohiks iial vähendada Atlandi-ülese sideme tugevust,» lausus Stoltenberg foorumil Berliinis. «See puudutab osaliselt sisulist külge, kuid osaliselt ka näilist külge, sest näilisus loeb.»

«Kui räägime liiga palju fraasidest nagu «strateegiline autonoomia», siis näib nagu kavatsed teha neid suuri strateegilisi asju üksinda, ja minu meelest pole see arukas,» lisas Stoltenberg. «Kaks maailmasõda ja üks külm sõda õpetasid meile, kui tähtis on teha asju koos.»

Kui Euroopa liitlasriigid soovivad teostada operatsioone koos või ilma USA-ta NATO raamistikus, siis saavad nad seda teha, märkis Stoltenberg.

«Samas olen vastu sellele, et EL looks struktuurid, mis dubleeriksid NATO tööd,» lisas ta. «Reaalsus on see, et vajame ühte tugevat ja võimekat juhtimisstruktuuri. Me ei saa jagada neid ressursse kaheks.»

Trump on korduvalt sarjanud NATO riike nagu Saksamaa, et nad pole täitnud NATO-s kokku lepitud kaitsekulutuste osakaalu.

Eile eetrisse läinud usutluses ütles aga Macron, et Euroopa ei tohiks tõsta oma kaitse-eelarveid selleks, et osta USA valmistatud relvi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles