Arizona vabariiklane tunnistas ülinappi kaotust senativalimistel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arizonast senatisse valitud demokraat Kyrsten Sinema.
Arizonast senatisse valitud demokraat Kyrsten Sinema. Foto: Reuters / Scanpix

Arizona osariigi vabariiklane Martha McSally tunnistas esmaspäeval ülinappi kaotust USA senativalimistel oma demokraadist oponendile. 

"Ma just helistasin Kyrsten Sinemale ja õnnitlesin teda Arizona esimeseks naissenaatoriks saamise puhul pärast rasket võitlust," lausus McSally Twitterisse postitatud videoavalduses. 

Arizonast ei ole demokraati senatisse valitud kolm aastakümmet. 

USA uudistekanalid Fox ja CNN on kinnitanud Sinema võitu. Ta asendab senaatori kohal vabariiklast Jeff Flake'i, kes teatas mullu sügisel, et ta uuesti ei kandideeri.

Konservatiiv Flake oli tuntud president Donald Trumpi kriitikuna, kuid on hääletanud enamasti vastavalt presidendi joonele.

Esindajatekoja liikme Sinema võit annab demokraatidele täiendava kriitilise hääle 10-kohalises senatis, mis jääb endiselt vabariiklaste kontrolli alla. 

Sinema edumaa pühapäeva õhtuks oli 38 197 häält ehk 1,72 protsendipunkti.

Trump sarjas Arizona valimisi, kus võimud võtsid hääletussedelite kokkulugemiseks täiendavat aega ja kasutasid protseduuri, mis lubas valijatel kinnitada oma allkirja juhtudel, kus leiti olevat vastuolu.

42-aastane Sinema, kellest saab üks senati nooremaid liikmeid, lubas pöörduda oma toetajate poole esmaspäeva õhtul Phoenixis.

Oma Facebooki postituses tõotas Sinema olla senatis sõltumatuks hääleks kõigi Arizona elanike jaoks. 

Otsustamata on veel kaks senatikohta. Praeguse seisuga on neid vabariiklastel 51 ja demokraatidel 47.

Äge vastasseis jätkub Floridas, kus võimud otsustasid hääled üle lugeda. Demokraadist senaatorile Bill Nelsonile on siin tõsise väljakutse esitanud vabariiklane Rick Scott. 

Mississippis aga leiavad aset järelvalimised, mille võit läheb tõenäoliselt praegusele vabariiklasest senaatorile Cindy Hyde-Smithile.

Arizona valimisvõitlus oli 2018. aastal üks tulisemaid. Väidetavalt kulutasid kaks erakonda ja väljaspool seisvad rühmitused siin kampaaniaks 50 miljonit dollarit.

McSally on esimene lahingus osalenud naissoost USA hävitajapiloot. Ta toetas oma kampaanias Trumpi ja tema poliitikat. 

Rohelise partei aktivistina oma poliitikategevust alustanud Sinema on avalikult tunnistanud oma biseksuaalsust. Ta valiti esindajatekotta 2012. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles