Briti välisminister pidas kõnelusi Saudi kuninga ja kroonprintsiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti välisminister Jeremy Hunt kohtumisel Saudi kuningas Salmaniga.
Briti välisminister Jeremy Hunt kohtumisel Saudi kuningas Salmaniga. Foto: Untitled / AP / Scanpix

Briti välisminister Jeremy Hunt kohtus eile Saudi Araabia kuninga Salmani ja kroonprints Mohammed bin Salmaniga, et arutada eskaleeruvat Jeemeni sõda ning ajakirjanik Jamal Khashoggi tapmist Saudi konsulaadis Istanbulis.

Välisministri visiit langeb ajale, kui Saudi Araabia püüab ohjata ajakirjanik Jamal Khashoggi tapmisega 2. oktoobril puhkenud rahvusvahelist kriisi, ja järgneb Briti peaministri Theresa May erisaadiku, asevälisminister Simon McDonaldi külaskäigule Ar-Riyadi. 

Hunt arutas 82-aastase kuningaga viimaseid arenguid piirkonnas ja pidas hiljem eraldiseisvalt kõnelusi kroonprintsiga, edastas Saudi pressiagentuur (SPA)

Briti välisminister ütles visiidi eel, et rahvusvaheline kogukond on ühtne Khashoggi mõrva hukkamõistus. «On selgelt vastuvõetamatu, et kõik selle mõrva asjaolud ei ole tänaseks selged,» lausus Hunt.

«Me kutsume Saudi võime tegema täielikku koostööd Türgi uurimisega tema surma suhtes, et me saaksime seada õigluse jalule tema perekonna ja olukorda jälgiva maailma jaoks,» ütles Hunt. 

Hunt, kes püüab koguda toetust ÜRO jõupingutustele teha lõpp ligi neli aastat kestnud sõjale Jeemenis, kohtus ka Saudi välisministri Adel al-Jubeiriga. 

Suurbritannia ja USA on suurimad relvatarnijad Saudi Araabiale, mis juhib Jeemeni valitsust toetavat araabiamaade sõjalist koalitsiooni Iraani toetusega šiiamässuliste huthide vastu. 

«Jeemeni sõja hind on loendamatu: olukorras, kus miljonid inimesed on muutunud sundümberasujateks ning vohavad näljahäda ja haigused, on ainus lahendus jõuda poliitilise otsuseni panna relvad vaikima ja püüelda rahu poole,» sõnas Hunt enne visiiti. 

Briti välisminister kohtub Pärsia lahe riike hõlmava ringsõidu ajal ka Araabia Ühendemiraatide kroonprintsi Mohammed bin Zayed Al-Nahyani, Jeemeni asepresidendi Ali Mohsen al-Ahmari ja Jeemeni välisministri Khaled al-Yamaniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles