EL valmistub leppeta Brexitiks, britid arutavad lahkumisdokumenti homme (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brexiti-vastane meeleavaldaja täna Londonis Briti parlamendi juures.
Brexiti-vastane meeleavaldaja täna Londonis Briti parlamendi juures. Foto: Toby Melville / Reuters / Scanpix

Euroopa Liit avaldas täna oma varuplaani leppeta Brexiti puhuks, Briti peaminister Theresa May aga kutsus juba homseks kokku valitsuse nõupidamise, et kiita heaks lahkumisleppe tekst.

Euroopa Komisjon ütles, et ehkki leppe kallal tehakse kõvasti tööd, tuleb olla valmis kõigiks võimalusteks ning Euroopa Liidu huvide kaitseks on vaja erimeetmeid kitsalt piiritletud valdkondades.

Ühe meetmena tõi Brüssel välja viisavaba reisimise brittidele Euroopa Liidus. Selle tingimuseks on seatud aga, et Ühendkuningriik pakub sama Euroopa Liidu kodanikele.

Reisjad peavad olema valmis küsitlemiseks

Euroopa Liit on koostanud ka seitsmepunktise juhise Ühendkuningriigi ja liidu vahel reisijatele juhuks, kui Suurbritannia leppeta lahkub.

Nii ei kehti Briti juhiload automaatselt kõigis Euroopa Liidu riikides, mis tähendab, et riigi autojuhid peavad igal maal rooli istudes üle kontrollima, kas neil on vaja täiendavat rahvusvahelist juhiluba.

Lennujaamades ei saa britid enam kasutada passikontrollis Euroopa Liidu kodanike eelisjärjekorda ning peavad olema valmis vastama küsimustele reisi eesmärgi ja pikkuse kohta.

Tulevikus oleks piiratud ka Euroopa Liitu toodava alkoholi ja tubaka kogus, nii et tolliametnikel on voli inimeste pagas läbi otsida.

Ühendkuningriigi elanikud ei saa enam kasutada ka Euroopa Liidu lemmikloomapassi ning peavad kontrollima, missugust dokumenti iga riik koerale, kassile ja kilpkonnale nõuab.

Kehtimast lakkaks lennureisijaid kaitsvad Euroop Liidu reeglid, nii et Briti reisija ei saa nõuda kompensatsiooni ära jäänud või hilinenud lennu eest.

Hiljuti euroliidus vastu võetud andmeside rändlusteenuste reeglid Ühendkuningriigis pärast leppeta Brexitit ei kehtiks, mis annab telefonifirmadele võimaluse kehtestada brittidele välismaal mobiiltelefoni kasutamise eest lisatasu.

Britid võivad rõõmustada vaid selle üle, et Euroopa Liidust ostetud kaupade eest on võimalik ühendusest lahkudes käibemaks tagasi küsida.

Euroopa Komijsoni varuplaanis tõstetakse esile kuus prioriteetset valdkonda, milles on vaja leppeta Brexiti puhul kiiresti samme astuda: elukoha- ja viisaküsimused, finantsteenused, lennutransport, tolli- ja toiduohutusreeglid, isikuandmete kaitse ja kliimapoliitika.

Britid arutavad leppe mustandit homme

Ühendkuningriigi valitsuse liikmed on kustutud aga homseks peaministri residentsi, et kiita heaks Brüsseliga saavutatud lepe.

Valitsuse liikmed peavad avaldama oma toetust peaminister Theresa May plaanile, seahulgas 400 lehekülga pikale lahkumisleppele.

May teatas täna enne seda oma valitsusele Londonis, et öö läbi kestnud kõnelustel Briti ja Euroopa Liidu läbirääkijate vahel tehti edusamme, kuid lahkumisleppe tekst pole heakskiitmiseks veel päris valmis.

«Peaminister ütles valitsusele, et alates sellest, kui nad viimati kohtusid (nädal aega tagasi), on kõnelused Brüsselis jätkunud ja tehtud on häid edusamme,» lausus May pressiesindaja. «Samas ütles peaminister, et on veel väike hulk lahendamata küsimusi, kuna Ühendkuningriik püüab saavutada parimat leppe teksti, milleni õnnestub läbirääkimistel jõuda.»

Naela kurss hüppas üles poole pärast seda, kui May asetäitja David Lidington ütles täna BBC-le, et kuigi miski pole veel kindel, siis on leppeni jõudmine homme õhtuks siiski võimalik.

Briti ametnike sõnul tuleb lepe saavutada homme seepärast, et siis jääb Brüsselile piisavalt aega, et kutsuda veel novembriks kokku Euroopa Liidu erakorraline tippkohtumine, kus lahkumislepe siis allkirjastada.

Vasasel juhul jääks lahkumisleppe heaks kiitmine detsembri keskpaigas toimuvaks tippkohtumiseks, mis omakorda jätab peaminister Mayle napilt aega, et suruda see läbi Briti parlamendis enne Brexiti tähtaega tuleva aasta 29. märtsil.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles