Reformierakonnast lahkunud Korobeinik ja Sooäär kandideerivad riigikogu valimistel Keskerakonna nimekirjas (9)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reformierakonnast lahkunud Andrei Korobeinik ja Imre Sooäär kinnitasid tänasel pressikonverentsil, et kandideerivad kevadistel riigikogu valimistel parlamenti Keskerakonna nimekirjas, kuid ei astu erakonda. 

«Oleme otsustanud kandideerida riigikogusse sõltumatute kandidaatidena Keskerakonna nimekirjas,» kinnitasid poliitikud, põhjendades, et Keskerakonna programm on kõige progressiivsem Eestis. 

«Keskerakonna hea tulemus on kasulik kõigile,» lisas Korobeinik. 

Sooääre sõnul kutsuti neid koostööd tegema mitmete poliitiliste jõududega ning ainus, mida pakuti, oli võimalus oma programmi ellu viia. «Keskerakond oli nõus kõige suurema osa meie programmis enda ka enda programmi võtma. Oleme näinud valmimisjärgus Keskerakonna programmi. Praegusel juhul tundub see progressiivsem ja liberaalsem kui teistel konkurentidel,» selgitas Sooäär. 

Poliitikud kutsusid restoran Pegasusse kokku pressikonverentsi, kus lubasid rääkida otsustest poliitikas ning valikutest eelolevatel riigikogu valimistel.

Kogunemise avasõnadena tsiteeriti popmuusik Nublu debüüthitti «Mina ka». «Sada aastat tagasi oleks tsiteerinud Juhan Liivi või Lydia Koidulat, aga täna on meie värsimeister Nublu. Nublu on üks meie seast. Kuni eilseni oli ta tundmatu. Nublu on ajastu märk: tema laule ja lugusid on kuulatud läbi interneti miljoneid kordi,» sõnas Sooäär. 

Et pressikonverentsi teemaks on poliitika, mitte Nublu sensatsioon, lisas Korobeinik, et ajad muutuvad muusikas, aga ka erakonnast ning nii seistakse raske valiku ees. «Kui muusikat ei vaheta, võid kergesti ajaloo prügikasti sattuda ja asemele tulevad uued DJd. Need hitid, mis toimisid aastaid tagasi, ei pruugi täna toimida,» sõnas Korobeinik. 

«Kui eelnevalt sai valimisi võita populismi ja hirmutamisega, siis täna toimivad täiesti teised võtted,» lisas Korobeinik avasõnade järel. 

Meeste sõnul peab Eesti tagama kaasaegse maksusüsteemi, nad ei toeta ettevõtete tulumaksu ja majutustasutuste käiebamaksu tõstmist. Samuti peaks Eestis olema võimalik mitmikkodakondsus Euroopa Liidu ning nende riikidega, kus on suurimad Eesti kogukonnad maailmas. Endised reformierakondlased soovivad hakata õpetama malet kõigile 2. klassi õpilastele ning leiavad, et nn katuseraha jagamise asemel riigikogus võiks anda võimaluse inimestele endile otsustada, mis projektid saavad riigieelarvest raha. 

Imre Sooäär on kuulnud aastatel 2002–2006 Res Publica erakonda ning Reformierakonda 2006–2018. Andrei Korobeinik on olnud Reformierakonna liige aastatel 2011–2018.

Veel paar kuud tagasi pidas Korobeinik programmi täiesti sisutühjaks, kuid lisas, et erakonna esimees, peaminister Jüri Ratas, teeb väga head tööd. «Keskerakonna programm on täiesti sisutühi – sisu ei ole ja tule ka –, aga Jüri on niivõrd usutav, kuidas raha saab igale poole, ja inimesed usuvad teda. Reformierakonna liige ei saa sellise jutuga usutav olla. Ma usun, et Jüri tõstab Keskerakonna reitingut veelgi, ja seda Reformierakonna valijate arvelt,» sõnas Korobeinik septembri lõpus saates «Otse Postimehest». Kuidas on nii Korobeinik kui ka Sooäär varem Keskerakonna ideid või keskerakondlaste tegusid kritiseerinud, loe siit: 

RIIGIKOGU VALIMISED 2019

3. märtsil 2019 valib Eesti rahvas XIV Riigikogu. President Kersti Kaljulaid kuulutab valimised välja hiljemalt käesoleva aasta 2. detsembril. Pärast valimiste väljakuulutamist jaotab Vabariigi Valimiskomisjon mandaadid valimisringkondade vahel ning järgmisel tööpäeval pärast mandaatide jaotamist algab kandidaatide registreerimiseks esitamine.

Oma valiku saab igaüks teha alates 21. veebruarist, kui algab e-hääletamine ja eelhääletamine. Elektrooniliselt saab sobiva kandidaadi poolt hääletada ööpäevaringselt kuni 27. veebruarini. 21.–24. veebruarini toimub eelhääletamine maakonnakeskustes, 25.–27. veebruarini kõigis valimisjaoskondades.

Valimispäev on 3. märtsil 2019.

Allikas: riigikogu

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles