Soome ajakirjaniku vanglakaristus Türgis tühistati

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ayla Albayrak.
Ayla Albayrak. Foto: WSJ

Soome ajakirjaniku Ayla Albayraki vanglakaristus Türgis tühistati, teatas teisipäeval väljaanne Wall Street Journal.

Albayrak tunnistati süüdi "terrorismipropaganda levitamises" ja mõisteti eelmisel aastal kaheks aastaks vangi. 

Ajakirjanik sooritas kohalike võimude hinnangul seaduserikkumise töötades Wall Street Journali reporterina Türgi kurdialadel. Karistus määrati artikli eest, mis rääkis Türgi armee sõjategevusest riigi kaguosas ja ilmus 2015. aasta augustis.

Kohtuotsus sai rahvusvahelise kriitika osaliseks ja Soome kutsus sellega seoses vestlusele Türgi suursaadiku. Vanglakaristuse tühistamist on nõudnud ka Euroopa Liit.

Eelmisel aastal saatis Soome president Sauli Niinistö Albayraki juhtumiga seoses kirja Türgi riigipeale Recep Tayyip Erdoğanile. Siseminister Kai Mykkänen vestles ajakirjaniku saatusest Türgi siseministri Süleyman Soyluga.

Türgi prokuratuuril on 15 päeva aega tühistamisotsus edasi kaevata.

Albayrak ise nimetas otsust positiivseks edasiminekuks, kuid avaldas lootust, et see ei jäta varju jätkuvaid probleeme, mis ajakirjanikel Türgis töötades ette tuleb.

"Kuigi see on suur kergendus pärast kolme aastat üleelamisi, siis ma loodan, et tegemist ei ole vaid Türgi suhtekorralduskampaaniaga, mille eesmärgiks on parandada riigi kuvandit läänes," ütles ajakirjanik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles