Vene sidemed? Eriuurija Mueller on võtnud luubi alla Brexiti juhid (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nigel Farage.
Nigel Farage. Foto: Vincent Kessler / Reuters / Scanpix

Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) eriuurija Robert Mueller on võtnud teravdatud tähelepanu alla ka Brexiti ühe juhtfiguuri Nigel Farage`i ja euroliidust lahkujate suurima kampaaniarahastaja Arron Banksi.

Konservatiivne kirjanik ja propagandaportaali Infowars programmikirjutaja Jerome Corsi kinnitas, et Muelleri meeskonna uurijad küsitlesid teda Farage`i kohta kaks nädalat tagasi Washingtonis.

Corsi sõnul tahtsid uurijad temalt infot ka Farage`iga seotud akadeemiku Ted Mallochi kohta, kes oli Trumpi kampaania juures mitteformaalne nõunik.

Muelleri huvi Farage`i vastu on ajendatud ilmselt küsimusest, kas Brexiti kampaaniagrupid võisid saada suuri annetusi Venemaalt. Farage`i kõneisik teatas, et tegemist on valeväidetega ning poliitik on ise küsimust korduvalt naeruvääristanud.

Farage oli lähedastes sidemetes Trumpi presidendikampaaniaga ja Valge Maja peastrateegi Steve Bannoniga.

Trumpi kampaanial ja Brexiti kampaaniagruppidel oli veel mitmeid sidemeid, näiteks kasutasid nad sama andmeanalüüsifirma teenuseid, mis võis ebaseaduslikult miljonite inimeste sotsiaalmeediakontodelt korjatud andmeid töödeldes valijate eelistusi mõjutada.

Corsi sõnul pärisid uurijad temalt eelkõige USA poliitika kohta, aga taustal oli ka Brexiti võimalikud ebaseaduslikud arengud.

Tegu ei ole esimese korraga, mil Muelleri meeskond on küsitlenud Brexiti kampaaniaga lähedalt seotud inimesi. Eelmise aasta märtsis pidasid Muelleri uurijad kinni Mallochi, kui ta Suurbritanniast Ühendriikidesse saabus.

Mallochilt küsiti, mil viisil ta oli seotud Trumpi presidendikampaaniaga ning millised olid tema seosed Vabariikliku Partei strateegi Roger Stone`iga. Samuti päriti temalt, kas ta on külastanud Londoni Ecuadori saatkonnas WikiLeaksi asutajat Julian Assange`i.

New York Timesi ja Washinton Posti sõnul on Mueller huvitatud ka Brexiti suurimast kampaaniarahastajast Arron Banksist ning väidetavalt on Muelleril tõendeid Banksi kohtumiste kohta Vene diplomaatidega.

Banksi kahtlustatakse Brexiti kampaaniarahastuse reeglite rikkumises ja raha saamises välisriigist, tõenäoliselt Venemaalt.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles