CIA arstid mängisid kahtlusaluste piinamisel võtmerolli (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Guantanamo Bay vangla.
Guantanamo Bay vangla. Foto: MICHELLE SHEPHARD / AFP / SCANPIX

Kaksiktornide rünnakule järgnenud veega piinamise ja muude ülekuulamistehnikate läbiviimise juures olid võtmetähtsusega Luure Keskagentuuri (CIA) arstid, selgub vastavaldatud dokumentidest.

Äsja avalikustatud raportist selgub, et CIA meditsiinitöötajatel oli 2002.-2007. aastani terrorikahtlusaluste ülekuulamisel suur roll. Kokku osalesid nad 120 kinnipeetava toimetamises CIA salavanglatesse, kus aitasid vange elus hoida ja tagasid meditsiiniliste protsesside korrektsuse.

CIA raporti sõnul oli arstide roll möödapääsmatu piinamistehnikate seadustamisel. Näiteks kaksiktornide rünnaku ühe korraldaja Khaled Sheikh Mohammedi puhul, keda 140 korda veega piinati, teatas meditsiinitöötaja, et uppumist simuleeriv praktika on ajutine leevendus tema kestvale sunniviisilisele ärkvelhoidmisele.

Teise al-Qaeda liikme, Abu Zubaydah` puhul õigustati tema kinnihoidmist alla meetrise läbimõõduga kastides kui alternatiivi veelgi piinarikkamatele meetmetele.

«Ilma arstide osaluseta ei oleks midagi sellist aset leidnud,» lausus Ameerika Tsiviilvabaduse Liidu jurist Dror Ladin. «Nad olid võtmetähtsusega isikud ja täielikult süüdi.»

Varem salastatud dokumentidest ilmneb ka, et CIA arstid kaalusid terrorikahtlusaluste ülekuulamisel «tõeseerumi» kasutamist, kuna veega piinamine oli väidetavalt ebaefektiivne ja mõjus traumeerivalt Ühendriikide personalile.

«Tõeseerumi» näol oli tegu hiljuti välja töötatud psühhoaktiivse bensodiasepiinide klassi kuuluva uimastiga Versed. Rahvusvahelise õiguse kohaselt on keelatud vangide peal meditsiiniliste katsete teostamine ja muutunud teadvuse seisundeid esile kutsuvate uimastite kasutamine.

CIA advokaatide sõnul oli «tõeseerumi» legaalne staatus piisavalt hägune, et selle kasutamisest loobuda. Lisaks juhiti tähelepanu sellele, et uimastite mõju all antud tunnistused ei pruugi olla usaldusväärsed.

CIA meditsiiniametnikud leidsid, et terrorivastases sõjas uimastite kasutamine on väärt katsetamist, kuid mõttest loobuti, kuna CIA terrorivastane osakond ei soovinud hakata selle jaoks George W. Bushi administratsiooni justiitsministeeriumilt nõusolekut küsima.

Justiitsministeerium oli varem õigustanud veega piinamise ja väikestes kastides kinnipidamise kasutamist.

Ettepanek kasutada uimastit «Projekt Ravim» nimelise programmi raames seisis CIA meditsiiniosakonna vanemametniku 90 lehekülje pikkuses raportis, mis avalikustati kohtuotsusega pärast Ameerika Tsiviilvabaduse Liidu pikka kohtuteed. Liit avaldas anonüümseks jäänud ametniku raporti eile.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles