Tšehhi jääb ÜRO rändeleppest kõrvale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhi peaminister Andrej Babiš.
Tšehhi peaminister Andrej Babiš. Foto: Jean-Francois Badias / AP / Scanpix

Tšehhi valitsus otsustas jääda kõrvale ÜRO rändeleppest, millest peaks saama esimene migratsiooni haldamiseks mõeldud ülemaailmne dokument.

Valitsus langetas otsuse täna, peaminister Andrej Babiš oli kindlat vastuseisu väljendanud juba varem, öeldes, et lepe seab ohtu Tšehhi julgeoleku ja suveräänsuse.

ÜRO riigid kiitsid rändeleppe (Global Compact for Migration) heaks juulis 18 kuud kestnud läbirääkimiste järel. Ametlikult võetakse lepe vastu 10.-11. detsembril Marokos Marrakechis peetaval konverentsil.

Lepe sisaldab 23 eesmärki seaduslike rändevõimaluste loomiseks ning migreeruvate inimhulkadega paremaks toimetulekuks olukorras, kus maailmas on liikvel umbes 250 miljonit inimest ehk kolm protsenti maakera rahvastikust.

Tšehhi peaministri sõnul on lepe mittesiduvusest hoolimata ohtlik juba sellepärast, et määratleb migratsiooni kui põhilist inimõigust.

Babiš märkis, et leppe vastu on ka USA, Austria ja Ungari.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles