Idee: valimispäeval võiks lubada agitatsiooni

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valdo Randpere.
Valdo Randpere. Foto: Liis Treimann

Riigikogu põhiseaduskomisjoni moodustatud elektroonilise hääletamise töörühm pakkus ühe ideena välja, et tulevikus võiks kaotada piirangud valimisagitatsioonile, mis toimub väljaspool valimisjaoskonda.

«Praegu on valimiste päeval agitatsioon keelatud, kuid e-hääletuse ajal see toimub,» sõnas töörühma juht ja Reformierakonna saadik Valdo Randpere. «Meie ettepanek on, et kandidaat ise võib agitatsiooni teha, mis praegu toimub eelviimase päevani.»

Randpere sõnu poleks mõtet vastupidiselt otsustada ning valmisreklaam ja -agitatsioon keelustada ka e-valimiste ajaks.

«Sa ei suuda seda kontrollida ja see küsimus on alati üleval, selletaolist infot tuleb nii paljudest kanalitest ja viisidel - pigem lubada kui ära keelata,» nentis ta.

Töörühm tegi kokku 13 ettepanekut ja Randpere tõstis eraldi esile elektrooniliste valijate nimekirja idee, mis tähendaks, et praeguste kaustikute asemel oleks nimekirjad arvutites.

See võimaldaks Randpere selgituste kohaselt muuta e-valimiste aja päeva võrra pikemaks (esmaspäev-neljapäev), valimised efektiivsemaks ja mitte niivõrd elukohajärgseks, sest inimene saaks sama valimisringkonna piires igas hääletuspunktis hääletada - peaasi, et kandidaadid oleks samad.

Samas ei soovinud Randpere pikemalt peatuda tehniliste lahenduste tutvustamisel või sellel, kas pabervariant jääks samuti alles, sest tegemist on lihtsalt ideega.

Olulise muudatusena tõstis ta ka esile võimalust kontrollida antud elektroonilise hääle jõudmist elektroonilise hääletamise süsteemi ning antud hääle õigsust.

Randpere avaldas ka lootust, et nende ettepanekute jõustumisel kaoks seni toimunud vaidlused.

«Tahaks kiita keskerakondlast Priit Toobalit, kes oli töörühmas väga konstruktiivne. Otsused võeti vastu konsensuslikult ning see annab opositsioonile võimaluse olla kriitikas ausamad ja mitte kritiseerida e-hääletusi vaid seetõttu, et nende valijad eelistavad teisi kanaleid,» nentis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles