Turu saarestiku suuroperatsioonil konfiskeeritud 3,5 miljoni omanik nõuab raha tagasi (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome saar.
Soome saar. Foto: ALEXEI DANITŠEV / Sputnik / Scanpix

Rahvusvahelises rahapesuskeemis kahtlustatavalt Vene ärimehelt konfiskeeriti 3,5 miljonit eurot, mis oli hoiul Turu saarestikus seifis ja kahes kohvris. Nüüd nõuab mees raha tagasi.

Rahapesus, raamatupidamiskuriteos ja maksupettuses kahtlustatava ettevõtte Airiston Helmi taga olnud venelase advokaadi sõnul arestiti kahtlusaluselt 3,5 miljonit eurot sularaha, mis oli hoiul seifis ja kahes kohvris.

Küsimusele, miks nii suurt summat seifis ja kohvrites hoiti, väitis advokaat Kari Uoti, et multimiljonär ei usalda Vene pankasid. Uoti lisas, et raha tuli ärimehe isiklikult pangakontolt ega ole ebaseaduslikku päritolu.

Kohtuasja peamine kahtlusalune on endiselt vabaduses ning advokaadi sõnul ei ole ta oma kliendi asukohast teadlik. Uoti mõisteti ise 2006. aastal rahapesus süüdi.

Nüüd on esitanud Vene ärimees Edela-Soome ringkonnakohtule nõude raha tagastamiseks, mis politseireidi käigus konfiskeeriti. Juurdlust juhtiva Antti Peräla sõnul on kõik nõuded raha konfiskeerimiseks täidetud.

Vene ärimehel on Malta pass ning ettevõttel Airiston Helmi on pangakontosid ka teistes Euroopa riikides. Samuti arvatakse, et Turu saarestiku kinnisvaratehingute rahastamise juures on osalenud maksuparadiisi ettevõtted.

Politsei kahtlustab, et Soomes registreeritud aktsiaseltsis on pestud raha mitme miljoni euro ulatuses ning aktsiaselts maksis inimestele ümbrikupalka.

Septembris Turu saarestikus toimunud operatsioonis osales umbes sada Soome politsei töötajat ning 300 inimest teistest ametkondadest, muu hulgas piirivalvest.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles