Komisjon esitas ministrile ettepanekud erakorralise meditsiini kohta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida- Tallinna Keskhaigla erakorraline meditsiini keskus.
Ida- Tallinna Keskhaigla erakorraline meditsiini keskus. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjon esitas kolmapäeval ettepanekud tervise- ja tööministrile Riigikontrolli kontrolliaruandes «Erakorraline meditsiin» esitatud probleemide kohta.

«Tegime tervise- ja tööministrile mitmeid ettepanekuid, et parandada erakorralise meditsiini olukorda,» märkis erikomisjoni esimees Aivar Sõerd. Tema sõnul tuleb luua rahastamissüsteemi kaudu perearstidele ajend tegutseda selle nimel, et nimistu patsiendid pöörduksid kergemate terviseprobleemidega ennekõike perearsti poole.

«Kasutusele tuleb võtta ka mentorlussüsteem, et aidata järele perearstipraksiseid, kes on saanud kehvema kvaliteedihinnangu. Seejuures tuleks kohustada kõiki perearste osalema kvaliteedijuhtimissüsteemi rakendamise hindamises, et saada terviklik ülevaade kõikide perearstide tasemest ja puudujääkidest,» ütles Sõerd.

«Ravijärjekordade paremaks haldamiseks tuleb lähiaastatel kasutusele võtta mitmed e-lahendused. Näiteks tuleks välja töötada haiglateülene digiregistratuur ning luua süsteem, mille kaudu saaks perearst teada, kes tema nimistu patsientidest on pöördunud EMO-sse või kiirabisse,» märkis erikomisjoni esimees. Sõerdi sõnul oleks tarvis ka infovahetuskeskkonda, kus reaalajas oleks võimalik jälgida meditsiinitöötajate sissekandeid patsiendi diagnoosimisel ja ravis.

«Lisaks märkisime oma ettepanekutes, et loodavate perearstikeskuste vastuvõtuaegu peaks tööpäevadel ja võimalusel ka nädalavahetusel pikendama ning läbi tuleks viia mitmeid analüüse, mis puudutavad ravijärjekordade pikkust ja visiiditasu,» sõnas Sõerd.

Erikomisjon arutas 12. novembril toimunud avalikul istungil koos asjaomaste organisatsioonide esindajatega riigikontrolli kontrolliaruannet erakorralisest meditsiinist ning selle tulemusel otsustati esitada koostöös riigikontrolliga tervise- ja tööministrile oma ettepanekud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles