Edulugu looduskaitses: heeringavaala ja mägigorilla arvukus on lõpuks tõusuteel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Jens Meyer / AP / Scanpix

Hävimisohus heeringavaala ja mägigorilla arvukus on tänu looduskaitsjate pingutustele kasvanud, teatas Rahvusvaheline Looduskaitseliit IUCN kolmapäeval.

IUCN ütles ohustatud liikide «punast nimekirja» uuendades, et üldise vaalapüügikeelu tõttu on heeringavaala populatsioon 1970. aastate keskpaigast alates peaaegu kahekordistunud ja täiskasvanud isendeid on nüüdseks umbes 100 000. See lubab kanda heeringavaale «ohustatud» loomade kategooriast «haavatavate» kategooriasse.

«On suur kergendus näha arvukust taas tõusmas,» ütles IUCN-i vaalaliste töörühma juht Randall Reeves.

Mägigorilla tõsteti mitme riigi looduskaitsjate ühiste pingutuste tulemusena «kriitiliselt ohustatud» liikide rühmast «ohustatute» kategooriasse.

Viimati anti mägigorillade populatsioonile hinnang 2008. aastal, siis oli neid umbes 680 isendit. Kümne aastaga on nende inimahvide arvukus tõusnud üle 1000, mis on kõigi aegade kõrgeim registreeritud näitaja, ütles IUCN.

Idagorilla alamliik mägigorilla elab kahes kohas Kongo Demokraatlikku Vabariiki, Rwandat ja Ugandat läbival piiratud alal umbes 800 ruutkilomeetril.

Uuendatud punases nimekirjas on 96 951 taime- ja loomaliiki, neist 26 840 on hävimisohus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles