Lätlasi ja leedulasi liidab vennaarm ning lahutab erinev meelelaad (4)

Vaidas Saldžiūnas
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Balti riikide juubeliaasta avas Leedu, kes tähistas 100 aasta möödumist iseseisvumisest tänavu 16. veebruaril. Pildil Leedu sünnipäeva tähistamine Vilniuses.
Balti riikide juubeliaasta avas Leedu, kes tähistas 100 aasta möödumist iseseisvumisest tänavu 16. veebruaril. Pildil Leedu sünnipäeva tähistamine Vilniuses. Foto: INTS KALNINS/REUTERS/Scanpix

Meie väiksed vennad. Just nii kutsuvad leedukad hellitavalt lätlasi.

Kui jätta kõrvale vennaarmastus, ajaloolised, rahvuslikud ja keelelised sarnasused, on kultuurilised ja poliitilised erinevused kahe rahva vahel sügavamad, kui esmapilgul arvata võiks.

Alles mõne päeva eest leidsin ootamatult postkastist Lätist tulnud kirja. Rõõm vanamoodsa paberile kirjutatud ja ümbrikusse pistetud sõnumi üle haihtus kiiresti, kui selgus, et saatjaks oli Läti politsei, kes oli hoidnud silma peal mu paari nädala tagusel autoreisil Riiga.

Nagu selgus – kui uskuda kiirusemõõtjat –, sõitsin Läti mitte just eriti heas korras teedel ajahädas olles ja nende naeruväärselt aeglase liiklusega mitte harjununa liiga kiiresti. Mulle määrati 20 eurot trahvi.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles