Euroopa Liit korraldab järgmisel nädalal erakorralise Brexiti tippkohtumise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michel Barnier (vasakul) andis lahkumisleppe teksti üle Donald Tuskile.
Michel Barnier (vasakul) andis lahkumisleppe teksti üle Donald Tuskile. Foto: Emmanuel Dunand / AFP / Scanpix

Euroopa Ülemkogu juht Donald Tusk kinnitas täna, et Euroopa Liidu liikmesriikide juhid peavad 25. novembril Ühendkuningriigi lahkumisleppe kinnitamiseks erakorralise ülemkogu.

«Kui midagi erakordset ei juhtu, peame Euroopa Ülemkogu kohtumise, et anda viimane lihv Brexiti-leppele ja teha see ametlikuks. See toimub pühapäeval, 25. novembril kell 9.30,» lausus Tusk.

«Eelseisvatel päevadel tegutseme järgnevalt. Praegu analüüsivad lepet kõik liikmesriigid. Nädala lõpuks kohtuvad EL27 alalised esindajad, et jagada oma hinnanguid leppest. Loodan, et liiga palju kommentaare ei tule,» ütles Tusk pressiteates.

«Lisaks arutavad nad ka (Euroopa) Komisjoni mandaati ELi ja Ühendkuningriigi tulevikusuhet käsitlevale ühisele poliitilisele deklaratsioonile viimase lihvi andmisel. Selles protsessis osalevad Euroopa ministrid,» lisas Tusk.

«Komisjon kavatseb nõustuda deklaratsiooniga tulevikust Ühendkuningriigiga teisipäevaks. Sellele järgneva 48 tunni jooksul on liikmesriikidel aega seda hinnata, mis tähendab, et EL27 šerpad peaksid selle töö lõpetama neljapäeval.»

Eile õhtul kiitis 585-leheküljelise lahkumisleppe heaks Briti valitsus. Pärast täna varahommikul toimunud kohtumist kiitis Tusk ELi pealäbirääkijat Michel Barnier'i. Tusk rõhutas, et Barnier saavutas kaks kõige tähtsamat eesmärki - Suurbritannia eelseisvast lahkumisest tuleneva kahju piiramine ning 27 ülejäänud ELi liikmesriigi huvide kaitsmine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles