Toidublogija Silja Luide retseptisoovitus: D-vitamiinirikas granola

Kairi Oja
, Toiduportaali Maitsemeel toimetaja, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sügistalvisel ajal on D-vitamiini toidust iseäranis raske kätte saada. Sestap on mõistlik valida menüüsse just D-vitamiinirikkad toitained, kuid tihtipeale jääb ka siis veel D-vitamiinist puudu ning seda tasub võtta toidulisandina juurde.
Sügistalvisel ajal on D-vitamiini toidust iseäranis raske kätte saada. Sestap on mõistlik valida menüüsse just D-vitamiinirikkad toitained, kuid tihtipeale jääb ka siis veel D-vitamiinist puudu ning seda tasub võtta toidulisandina juurde. Foto: Silja Luide

Talvisel ajal on äärmiselt raske saada toidust kätte päevast vajadust D-vitamiini. Seepärast on toidublogija Silja Luide sõnul mõistlik valida menüüsse ennekõike need toiduained, mis D-vitamiini poolest rikkad. Üheks niisuguseks on röstitud segu granola.

Vaja läheb:

200 g toortatratangu
3 sl vedelat mett
3 sl neutraalse maistega õli (nt rapsiõli)
1 tl jahvatatud kaneeli
250 g erinevate pähklite segu
100 g kuivatatud puuvilju ja marju
 
Sega toortatar läbi mee, õli ja kaneeliga. Haki pähklid ja mandlid väiksemateks tükkideks ning sega tatrasegu hulka.
Laota segu ühtlase kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta ahjus 160 kraadi juures umbes 20 minutit.
 
Võta müsli ahjust ja lase plaadil seistes jahtuda. Vala jahtunud müsli kaussi, murra väikesteks tükkideks ning sega juurde kuivatatud puuviljad ja marjad, suuremad (nt aprikoosid, ploomid) lõika väiksemateks tükkideks.
 
Hoia müslit õhukindlalt suletud anumas, säilib see umbes kaks nädalat. 

Vaarikakaste:
400 g (1 pakk) külmutatud vaarikaid
1-2 sl Cointreau’d, brändit või mõnda marjalikööri
2-3 sl mett või tuhksuhkrut
 
Sulata vaarikad, aseta koos ülejäänud asjadega köögikombaini ja töötle püreeks. Aja püree läbi sõela ja serveeri koos jogurti vm meelepärase magustoiduga. Sobib ideaalselt kookide, magustoitude, jäätiste jms lisandiks.
 
Jogurtikreem: 
370-400 g (1 pakk) paksu Kreeka jogurtit
3-4 sl vedelat mett
 
Sega jogurt meega ning serveeri koos krõbeda müsli ja vaarikakastmega.
 
Vaata retsepte lisaks Silja Luide toidublogist:  http://siljafoodparis.blogspot.com.  
 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles