Pildid ja video: Prantsuse kuningannale Marie Antoinette’ile kuulunud pärlikee eest maksti 32 miljonit eurot

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Šveitsis Genfis toimus Sotheby’s oksjonimaja oksjon, kus müüdi rekordilise hinna, 32 miljoni euro eest 18. sajandi Prantsusmaa kuningannale Marie Antoinette’ile kuulunud mitmerealine pärlikee.

Sotheby’s esindajate teatel oli 14. novembril toimunud oksjonil müügil kümme Marie Antoinette’ile kuulunud ehet, mille ühiseks müügihinnaks kujunes ligi 50 miljonit eurot, teatab AFP.

Šveitsis Genfis toimunud oksjonil müüdi 18. sajandi Prantsuse kuninganna Marie Antoinette'i ehteid, kaasa arvatud mitmerealine pärlikee, mille eest maksti 32 miljonit eurot
Šveitsis Genfis toimunud oksjonil müüdi 18. sajandi Prantsuse kuninganna Marie Antoinette'i ehteid, kaasa arvatud mitmerealine pärlikee, mille eest maksti 32 miljonit eurot Foto: Reuters/ScanPix

Oksjonimaja teatel oli nüüdsel oksjonil ehteid, mis ei ole viimased 200 aastat avalikkuses olnud, olles Hispaania kuningliku suguvõsaga seotud Bourbon-Parma dünastia käes.  

Lisaks pärlikeele müüdi nimetatud oksjonil veel Marie Antoinette’i pärlkõrvarõngad, üherealine pärlikee,  kaks prossi, sõrmused ja diadeem.

Šveitsis Genfis toimunud oksjonil müüdi 18. sajandi Prantsuse kuninganna Marie Antoinette'i ehteid, kaasa arvatud mitmerealine pärlikee, mille eest maksti 32 miljonit eurot. Pildil on diadeem
Šveitsis Genfis toimunud oksjonil müüdi 18. sajandi Prantsuse kuninganna Marie Antoinette'i ehteid, kaasa arvatud mitmerealine pärlikee, mille eest maksti 32 miljonit eurot. Pildil on diadeem Foto: Reuters/ScanPix

Marie Antoinette ( 2. november 1755 Viin – 16. oktoobrer 1793) oli Prantsusmaa ja Navarra kuninganna 1774–1790, Louis XVI abikaasa. Ta sündis Saksa-Rooma keisri Franz I ja Maria Theresia peres. 14-aastaselt abiellus ta tulevase Prantsusmaa kuninga Louis XVI-ga.

Marie Antoinette (2. november 1755 - 16. oktoober 1793)
Marie Antoinette (2. november 1755 - 16. oktoober 1793) Foto: Reuters/ScanPix

Ta läks ajalukku eeskätt legendide järgi, mida mitmed ajaloolased peavad liialdusteks ja oma surma tõttu. Ta oli vaid 37-aastane, kui ta giljotineeriti Prantsuse revolutsiooni ajal 1793. aastal riigireetmise eest. Giljotiini all kaotas elu ta mees, kuningas Louis XVI.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles