Jeemenis puhkes vaatamata võimuvahetusele taas vägivald

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jeemeni pealinnas Sanaas sai täna surma vähemalt viis valitsusvastast meeleavaldajat, kes protestisid eilse võimuleppe vastu, millega pikaaegne president Ali Abdullah Saleh võimust loobus.

Pealtnägijate sõnul avasid Saleh'le ustavad võitlejad tule meeleavaldajate pihta, keda võimulepe ei rahulda, sest see tagab Jeemenit 33 aastat valitsenud Saleh'le puutumatuse, vahendas Voice of America.

Saleh allkirjastas eile Saudi Araabias Jeemeni opositsioonijuhtidega kauaoodatud leppe, millega ta annab võimu üle asepresident Abed Rabbo Mansour Hadile ja valitsus lubab korraldada enneaegsed presidendivalimised.

Saudi kuninga Abdullah' sõnul aitab kokkulepe Jeemenil pöörata oma ajaloos uue lehekülje. Saleh on neljas araabia riigipea, kes sel aastal võimult on kukutatud.

Seoses tänavuse araabia kevadega hoogustunud ülestõusus Saleh' režiimi vastu on surma saanud sadu ja vigastada tuhandeid inimesi. Al-Qaedaga seostatud mässulised on haaranud kontrolli paljudes paikades riigi lõunaosas. Ka mujal on keskvalitsusel olnud tõsiseid raskusi rahutuste ohjeldamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles