Esteetilistel põhjustel ehk miks kolida Riiga? (1)

Indrek Grigor
, kunstikriitik ja -kuraator
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stūra māja ehk Nurga maja sisehoov.
Stūra māja ehk Nurga maja sisehoov. Foto: Zane Bitere

Suve hakul tutvustati mind Riias ühel näituse avamisel Kirill Kobriniga, vene päritolu kultuuriajaloolasega, kes oli äsja Londonist Riiga kolinud. Miks kolitakse ära Londonist, on ilmne – elu seal on väljakannatamatult kalliks läinud. Aga miks kolida Riiga, kui kõik kolivad Berliini? Kobrin ütles, et just sellepärast, et kõik kolivad Berliini, otsustas tema Riia kasuks.

Balti riikide pealinnadel on ajalooliselt olnud positiivne roll vene intelligentsi seas: Sergei Dovlatov armastas Tallinna, viimase sõber Alexander Genis on Riias sündinud, Vilniuse vanalinnas on maja, millel uhkustab silt: siin peatus Jossif Brodsky. Baltikumist seest vaadates on meie pealinnad aga kõik suhteliselt ühesugused provintsilinnad, ehk kui aus olla, taandub kõik isiklikele eelistustele. Kusjuures viimaseid ei saa ega tohi alahinnata.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles