Marina Kaljurand: riigi välispoliitika on habras, kui minnakse kaasa valetamise ja vassimisega (11)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marina Kaljurand
Marina Kaljurand Foto: Sander Ilvest

Marina Kaljuranna (SDE) sõnul näitas tänane valitsuse otsus ÜRO ränderaamistiku kohta seda, kui habras võib olla riigi välispoliitika.

«Kahju, väga kahju. Sven Mikseril on õigus - ei kujuta ette, et pärast viimaste päevade hüsteeriat ja tänast otsust on valitsusel säilinud mingisugunegi võimalus koostööks,» kommenteeris Kaljurand sotsiaalmeedias. «Ma ei arva, et Sven peaks tagasi astuma. Ta on olnud põhimõttekindel ja väärikas välisminister ja paar kuud enne valimisi midagi enam niikuinii ei muutu.»

Kaljuranna sõnul näitas tänane valitsuse otsus seda, kui habras võib olla ühe riigi välispoliitika, kui minnakse kaasa valetamise ja vassimisega. «Seekord tuli hoop välispoliitika pihta, aga kas võime olla kindlad, et järgmine hoop ei tule julgeoleku- või kaitsepoliitika pihta?» küsis Kaljurand. «Arvan, et peaksime kõik selle üle väga tõsiselt järgi mõtlema, eriti enne lähenevaid valimisi, kas tahame näha uues valitsuses erakondi, kes tüürivad Eestit järjekindlalt isoleerituse suunas ja on valmis väga lühinägelikult ohverdama Eesti välispoliitilised põhimõtted.»

Välisministeerium on raamistiku tõlkinud ka eesti keelde ning sellega saab tutvuda ministeeriumi kodulehel. «Soovitan väga seda lugeda - rahulikult ja mõttega ja teha ise oma järeldused.»

«Ja head juristid, aitab tavaõigusega hirmutamisest,» lisas Kaljurand. «Tavaõigus tekib riikide pikaajalise tegevuse ja praktika tulemusena. Tavaõigus võib tekkida deklaratsiooniga ja deklaratsioonita ning kui see tekib, on see Eestile sama kohustuslik, kui teised rahvusvahelise õiguse allikad.»

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles