Tuhanded inimesed avaldasid Prahas meelt peaministri vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuhanded inimesed osalemas Prahas meeleavaldusel Tšehhi peaministri Andrej Babiši vastu.
Tuhanded inimesed osalemas Prahas meeleavaldusel Tšehhi peaministri Andrej Babiši vastu. Foto: AFP / Scanpix

Tšehhi pealinnas Prahas avaldasid neljapäeval tuhanded inimesed meelt peaminister Andrej Babiši vastu.

Endine kommunist Babiš seisab silmitsi kriminaalsüüdistustega seoses Euroopa Liidu toetusrahade pettusega, samuti süüdistustega, et ta tegi 1980. aastatel koostööd salapolitseiga, kui tolleaegne Tšehhoslovakkia oli Moskva kontrolli all.

Rahva meelepaha pälvis ka uudis, mille kohaselt olevat Babiši poeg saadetud tahtevastaselt välismaale, et ta ei saaks anda ütlusi peaministrit puudutavas korruptsiooniasjas.

Opositsiooniparteid teatasid seepeale, et taotlevad umbusaldushääletust valitsuse vastu.

"Minu arvates on vastuvõetamatu, et on peaminister, kes seisab silmitsi kriminaalsüüdistustega, kes on endine kommunistliku politsei agent, endine Kommunistliku Partei liige," ütles üks meeleavaldajatest, endine arst Eva Pospíchalová.

Meeleavaldajad kandsid plakateid, millel kutsuti Babišit tagasi astuma.

Babiš on kõik süüdistused tagasi lükanud, öeldes, et see on osa kampaaniast, mille "eesmärgiks on mind hävitada ja sundida mind poliitikast lahkuma".

Ta väitis ka, et tema 35-aastane poeg kannatab skisofreenia käes.

Babiš ütles teisipäeval, et tema praegu Šveitsis elav poeg läks Venemaa poolt okupeeritud Krimmi vabatahtlikult. Tšehhi uudisteportaal Seznam News kirjutas aga, et poja enda sõnul viidi ta sinna sunniviisiliselt.

Peaministri perekonda oodatakse ülekuulamisele seoses süüdistustega, et ta kuritarvitas Euroopa Liidu põllumajandustoetusi, kasutades neid isiklikuks rikastumiseks.

Opositsioon vajab 200-kohalises parlamendis 101 häält Babiši tagandamiseks, mida neil aga tõenäoliselt ei õnnestu kokku saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles