VIDEO: Jüri Ratas: see oli halb, kuid valitsus pole kriisis (8)

Vilja Kiisler
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna hommikul Kallavere keskkoolis tunni andnud ja sealt otse Ida-Virumaa visiidile siirduv peaminister, Keskerakonna esimees Jüri Ratas tunnistas, et ÜRO rändeleppe toetamisest keeldumine eile valitsuskabinetis on välispoliitiliselt negatiivne, kuid eilse seisuga ei ole valitsusest lahkumas keegi.

«See on poliitiline reaalsus,» nentis Ratas. «Eilsel kabinetinõupidamisel toetasid Keskerakond ja sotsiaaldemokraadid rändeleppega edasiminekut, Isamaa ei toetanud. Kui konsensust ei ole, siis otsust ei sünni.»

Ratas ütles, et toimunut ei tasu üle dramatiseerida, aga signaali mõttes oli eilne otsus see negatiivne. «Eesti on nii Euroopa Liidus, NATOs kui ka ÜROs aktiivne liikmesriik,» lisas peaminister.

Ratas ütles, nüüd oluline emotsiooni ja hirmutamist maandada. «Mitmed erakonnad hirmutasid, et kui Eesti ränderaamistiku vastu võtab, siis on põhjust karta, et siia tuleb mitu tuhat pagulast, kuigi need teemad ei ole üldse omavahel seotud,» rääkis ta. «Tekkinud virvarr ei tuginenud argumenteeritud väidetele.»

Seda, et valitsus oleks nüüd kriisis, Ratas eitas. «Kui valitsus on kriisis, siis üks partner lahkub, kuid eilse seisuga ei lahku ükski partner,» sõnas ta. «Et selles küsimus kokkulepet ei sündinud, on halb, kuid valitsus täidab aktiivselt oma rolli kuni 3. märtsini.»

Kuigi Ratase tänase kinnituse kohaselt Keskerakond eile rändelepet toetas, olid peaministripartei varem avalikus debatis kõlanud seisukohad pigem ebamäärased. Ratas ise on varem kinnitanud, et Eesti otsustab ise, kui palju sisserändajaid me oma riiki lubame, ning samuti seda, kuidas oma piire kaitseme. «Samal ajal oleme loomulikult solidaarsed ning aitame raskustes riike üles ehitada ja toetame inimesi, kelle elu on kodumaal tõeliselt ohus,» on Ratas öelnud. «Ränne puudutab kõiki riike maailmas, ka Eesti inimesi välismaal. ÜRO globaalne ränderaamistik käsitleb rännet laiemalt: selle algpõhjuseid, ebaseadusliku rände ennetamist ja selle vastu võitlemist, koostöö parandamist teiste riikidega, inimõiguste austamist jpm.»

Rändeleppe toetamise poolt kõneles sotsiaaldemokraadist välisminister Sven Mikser, kes on peaministrile ette heitnud, et peaministrina pole Ratas ennast selles küsimuses kehtestanud. «Rongi saab juhtida vedurist, mitte vagunist,» on ta öelnud. «Valitsust saab juhtida peaministritoolist. Kui me ei leia üksmeelt, siis ei saa olla Eesti meile oluliste rahvusvaheliste teemade puhul olla veduris.»

Isamaa justiitsminister Urmas Reinsalu on olnud ühemõtteliselt rändeleppe toetamise vastu, ja see sai otsustavaks. President Kersti Kaljulaid tegi eile pärast valitsuskabineti otsuse teatavakssaamist avalduse, milles märkis: «Valitsuserakondade üksmeele ootamatu lahtumine on võimaldanud nädal aega kütta ühiskondlikku hüsteeriat, inimestele valetada ja haiget teha. Ka tahtlikult, sidudes ränderaamistiku külge asju, mis küll tõele ei vasta, kuid ühiskonna lõhestamiseks sobivad hästi nagu pagulaste küsimus, mida see deklaratsioon tegelikult ei käsitle. Jah, võib küll noogutada, et see on «tavapärane valimiskampaania», aga ma ei ole sellega nõus. Me ei tohi leppida, et tavapärane valimiskampaania ongi midagi libauudiste ja vihakõne vahepealset, mille käigus pööratakse selg Eesti välispoliitika põhijoontele, mida oleme 27 aastat üheskoos loonud ja ehitanud. Eesti inimesed väärivad paremat.»

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles