Ossinovski nõuab Reinsalu maha võtmist (31)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mitu aastat olid Urmas Reinsalu (IRL) ja Jevgeni Ossinovski (SDE) praeguses valitsuses kolleegid.
Mitu aastat olid Urmas Reinsalu (IRL) ja Jevgeni Ossinovski (SDE) praeguses valitsuses kolleegid. Foto: Eero Vabamägi

SDE juht Jevgeni Ossinovski teatas täna, et peaminister Jüri Ratas peaks Urmas Reinsalu ministriametist mahavõtma. reinsalu ei kavatse oma ministriportfellist loobuda.

«Eile oli halb päev Eestile. Valeväidete massiivi toel orkestreeritud inforünnakule allunud Isamaa muutis valitsuse otsustusvõimetuks ning viis meid sellega Ungari ja Poola välispoliitilisse klubisse,» kirjutas SDE juht Jevgeni Ossinovski.

Ossinovski sõnul oli Isamaaliitu kuuluva justiitsministri jaoks tegemist mänguga, milles võib vahel «paha poiss» olla. «Sotsiaaldemokraatide jaoks on tegemist 27 aasta jooksul raske tööga ehitatud Eesti välispoliitilise maine ja põhiväärtuste küsimuse alla seadmisega. Tunnustan välisminister Sven Mikserit põhimõttekindluse eest selles küsimuses,» kirjutas Ossinovski.

Ta lisas, et samamoodi valitsus edasi minna ei saa. «Seepärast olen teinud Jüri Ratasele ettepaneku vabastada justiitsminister Reinsalu ametist,» kirjutab koalitsioonipartei juht.

Reinsaluga koostöö välistatud

Pärast oma avaldust antud intervjuus ERR-ile ütles Ossinovski, et tema juhitav erakond ei pea võimalikuks jätkamist valitsuses koos Urmas Reinsaluga.

Ossinovski tuletas meelde, et see pole esimene kord, kus sotsiaaldemokraatidel on olnud kõhklusi justiitsministri töö suhtes.

«Mäletama ju ka selle aasta algust, kus me omalt poolt kollase kaardi Reinsalule andsime. Sellest tulenevalt olen Jüri Ratasega rääkinud ja öelnud, et näeme ainsa võimalusena Reinsalu vabastamist ametist,» ütles Ossinovski.

Reinsalu ei tagane

Justiitsminister Urmas Reinssalu sõnul tuli Jevgeni Ossinovski ettepanek üllatusena nii talle kui  kogu avalikkusele. «Mida ta sellega taotleb ja oma motiive oskab ta ise seletada. Rõhutan vaid, et kui selle ettepaneku mõte on suruda Isamaad ja mind kõnealuses küsimuses põlvili, siis minult seda oodata ei maksa. Riiki ei saa juhtida põlvili,» rõhutas Reinsalu.

Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder ütles enne Ossinovski avaldust, et tema arvates rändepakti ümber tekkinud pinged valitsuskriisi esile ei kutsu, kirjutab ERR uudised.

«Mina ei saa küll aru, et praegu oleks tegemist valitsuskriisiga. Täiesti töine olukord, kus koalitsioonierakondade osapooltel on erinevad seisukohad rändepakti osas,» ütles Seeder reede hommikul enne Ossinovski avaldust ERRis.

Mikser taunis Ratase saamatust

Neljapäevasel valitsuse istungil taunis välisminister Sven Mikser taunis ränderaamistiku kiskumist sisepoliitilisse võitlusse. «Valitsust saab juhtida peaministritoolist,» tõdes Mikser.

«Kui me juhime Eestit rongivagunist, mitte vedurist, siis ei saa Eesti ka rahvusvahelistes protsessides olla mitte veduris, vaid peab olema ka rahvusvahelistes küsimustes rongis kaasasõitja, kaasalohiseja positsioonis,» tõdes Mikser.

Ta kinnitas, et ränderaamistik ei ole Eesti jaoks ei ühte- ega teistpidi eksistentsiaalse küsimusega. «Aga tulevikus leiavad sellised inforünnakud aset kriitilistel hetkedel, näiteks valimiste eel. Me ei saa välistada, et järgmine inforünnak ei tule sel hetkel, kui Eestile on määrav olukord. Ka siis vajab Eesti juhte, kes oleksid kindlad ja peaksid kinni liberaalsetest väärtustest,» ütles sotsiaaldemokraadist välisminister.

«Juba jaanuari lõpus ütles SDE esimees Jevgeni Ossinovski, et see valitsus enam sisulisi otsuseid ei tee ja riigiehitamine on pausil. Nüüd on selgunud, et valitsuse tervis on pausil olles veel halvenenud ja elule enam ei pöördu – ÜRO rändepakti osas valitsus konsensusele ei jõudnud ning leppega jääb Eestil liitumata,» kirjutas Postimehe ajakirjanik Urmas Jaagant oma analüüsis. 

Sisuliselt on tegu valitsuskriisiga, kus sotsid soovivad üht, Isamaa teist ja Keskerakonna peaminister ei suuda oma sõna maksma panna.

Ränderaamistik ei tekita kohustusi

Välisministeerium on avaldanud vastused korduma kippuvatele küsimustele ÜRO ränderaamistiku asjus.

Vastus küsimusele, kas rändaraamistik kohustab Eestit rohkem kvoodipagulasi vastu võtma, on ei. «Globaalne ränderaamistik ei tekita kohustusi kvoodipagulaste vastuvõtuks,» seisab ministeeriumi kodulehel.

«Ränderaamistik tähendab Eesti jaoks seni rakendatavate valdkonnapoliitikate jätkamist ega too kaasa õiguslikult siduvaid uusi kohustusi, sh kvoote.» Lisatakse, et raamistik ei kohusta tegema rahalisi kulutusi.

Kommentaarid (31)
Copy
Tagasi üles