Raport: USA võib Baltikumi kaitstes sõjas Venemaaga valusalt lüüa saada (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõjaväelane õppusel.
USA sõjaväelane õppusel. Foto: Mike Segar / Reuters/Scanpix

Kui Ameerika Ühendriigid peaksid minema sõtta Venemaa või Hiinaga, võivad nad kaotada, seisab uues kongressi raportis, mille koostasid riikliku julgeoleku eksperdid, vahendab Business Insider.

«Kui USA peaks võitlema Venemaaga mõnes Balti riigis või Hiinaga Taiwani iseseisvuse üle, seisaksid ameeriklased silmitsi sõjalise kaotusega,» seisab Ühendriikide kongressi Riikliku Julgeolekustrateegia Komitee raportis.

Raportiga üritati tähelepanu juhtida rivaalide sõjalise võimekuse kiirele arengule ja USA võimekuse mahajäämusele.

Komitee rõhus Hiina ja Venemaa pühendunud üritustele välja töötada kõrgtehnoloogilisi relvi, mis võivad konfliktiolukorras USA-le kaasa tuua suurejoonelisi kaotusi. «Otsekoheselt, USA sõjavägi võib kaotada järgmise riikidevahelise konflikti, milles ta osaleb,» teatas see.

«Ameerika võimekus oma liitlasi, partnereid ja enda elutähtsaid huvisid kaitsta, on aina kaheldavam. Kui riik ei asu koheselt oma võimekust täiendama, võivad tagajärjed olla äärmiselt tõsised ja alalised,» kirjutati raportis.

Komitee asetab riivalvõimudest, nagu Hiina ja Venemaa, tuleneva ohu olulisemaks kui seda on terrorism või muud taolised väljakutsed.

Olukorra lahendamiseks palus komitee suurendada USA praegust 716 miljardi dollari suurust kaitse-eelarvet, täiendada riigi tuumaarsenali ja uute relvasüsteemide arendamist.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles