Paljud hooned Eestis värvuvad täna lillaks just sel südantsoojendaval põhjusel

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee ja teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: MTÜ Enneaegsed lapsed

17. novembril tähistatakse enam kui 60 riigis rahvusvahelist enneaegse sünni päeva. Eestis sünnib igal aastal ligi 800 last enne tähtaega, kes veedavad sageli oma esimesed elunädalad ning sageli mitu kuud haiglas.

Enneaegne sünd on maailmas kasvutendentsis, mistõttu on oluline enneaegse sünni riski teadvustada ning parandada enneaegsete laste ja nende vanemate mõistmist.

«Enneaegse lapse vanem põrkub pärast lapse sündi rõõmu kõrval kokku ärevuse, hirmu, enesesüüdistamise ning paljude tehniliste meditsiiniliste terminitega,» kirjeldab Enneaegsete Laste MTÜ juht Kristel Kukk. «Kui õigeaegselt sündinud lapse sünnile järgnevad perekonnas meeliülendavad ja läheduse tekkimise hetked, siis enneaegsed lapsed viiakse sünnituselt kiiresti lastearstide erihoole alla ning on üsna tavaline, et ema näeb last alles mõne päeva pärast kuvöösis.»

«Enneaegse lapse tervis on habras ning pered elavad alguses ühe tunni haaval,» selgitab Kukk, kes on ka ise enneaegse lapse ema, enneaegse lapse sünniga kaasnevaid raskusi. «Vanemad ei saa sageli intensiivravis viibiva lapse heaks ise suurt midagi ära teha ning vajavad seetõttu emotsionaalselt palju tuge. Kuna enneaegsete laste ravikeskused asuvad vaid Tallinnas ja Tartus ning perepalatid täna veel enamikus haiglates puuduvad, võivad perel haigla ja kodu vahel sõitmisest tõusta märgatavalt ka majanduslikud kulud.»

Enneaegsuse teadvustamiseks toimub 17. novembril kell 16.00 heategevuslik kontsert «Laulud kõige pisematele», piletitulu läheb enneaegsete laste perede toetamisele ja nõustamisele.

Kõiki teemat väärtustavaid asutusi kutsutakse üles solidaarsusest muutma oma hoone välisvalgustuse sirelilillaks, mis on õrnuse ja erakordsuse tähistamise värv. Lillade tulede kampaaniaga on lubanud liituda haiglad, teatrid, linna- ja vallavalitsused, kaubanduskeskused, kirikud, Tallinna teletorn ja mitmed teised ühiskondliku närviga ettevõtted.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles