Vaatlejad: džihadistid tapsid Süüria puhverala lähedal 22 sõdurit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõjaväelennukid Süürias Latakia provintsis.
Vene sõjaväelennukid Süürias Latakia provintsis. Foto: VADIM GRISHANKIN / AFP / Scanpix

Pühasõdalased tapsid reedel Idlibi kavandatud puhvertsooni lähedal 22 Süüria režiimivägede sõdurit, teatasid vaatlejad. 

Venemaa ja Türgi leppisid septembris kokku, et mässuliste viimase kantsi Idlibi ümber luuakse puhvertsoon, mille territooriumilt peavad lahkuma pühasõdalased koos raskerelvastusega. Lepe aitas edasi lükata režiimivägede pealetungi provintsile. 

Leppe elluviimine on paraku takerdunud, sest umbes 70 protsenti kavandatud puhvertsoonist on pühasõdalaste käes, kes ei ole hoolimata oktoobri keskpaiga tähtajaks alalt lahkunud. 

Pühasõdalaste rühmitused ründasid reede varahommikul puhvertsooni lähedal Hama provintsi loodeosas valitsusvägesid, teatas vabaühendus Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus. 

«22 režiimiväelast ja viis ründajat sai surma rünnakus, mis sundis valitsusvägesid vastama suurtükitulega,» ütles keskuse direktor Rami Abdel Rahman. 

Rünnaku sooritanud pühasõdalaste seas oli ka terrorivõrgustikuga Al-Qaeda seotud rühmitus Hurras al-Deen, mis on Vene-Türgi leppe avalikult tagasi lükanud, sõnas ta. 

Suur osa Idlibi provintsist on Al-Qaeda endise Süüria haru Al-Nusra Rinde juhitud pühasõdalaste koalitsiooni Hayat Tahrir al-Shami (HTS) käes. 

Vene välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova kritiseeris neljapäeval «sporaadilisi kokkupõrkeid» ja HTS-i «provokatsioone» Süüria loodeosas. 

Süüria välisminister Walid Muallem väljendas oktoobri lõpus rahulolematust Idlibi kokkuleppe elluviimisega ja kritiseeris Türgi tegematajätmisi. 

Raskerelvastust pole puhveralast ära viidud, ütles ta ja süüdistas Türgit tahtmatuses oma kohustusi täita. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles