Protest kütusehindade tõusu vastu nõudis Prantsusmaal inimelu (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kütuse hinna vastu protestivad meeleavaldajad täna Pariisis Bastille'i väljakul. Prantsusmaa pealinnas nõudsid protestijad ka president Emmanuel Macroni tagasiastumist.
Kütuse hinna vastu protestivad meeleavaldajad täna Pariisis Bastille'i väljakul. Prantsusmaa pealinnas nõudsid protestijad ka president Emmanuel Macroni tagasiastumist. Foto: IAN LANGSDON / EPA / SCANPIX

Prantsuse autojuhid tõkestasid täna üle riigi maanteid protestiks kütusemaksude tõusu vastu. Üks auto alla jäänud protestija sai surma ning ligi poolsada inimest on saanud vigastada.

Traagiline õnnetus juhtus Kagu-Prantsusmaal Pont-de-Beauvoisinis, kui üks autojuht sattus paanikasse ning sõitis protestijate sekka. Auto alla jäänud naine suri.

Auto roolis oli ema, kes hakkas tütart arsti juurde viima, kuid jäi autoga keset meeleavaldajaid, kes prõmmisid katusele ja tõkestasid tee.

Siseministeeriumi teatel on lisaks õnnetuses hukkunud 50. eluaastates naisele veel 47 inimest viga saanud.

Politsei andmetel on kolme kannatanu seisund tõsine. 24 inimest on kinni peetud ja 17 küsitlemiseks vahi alla võetud.

Protestijad on võtnud meeleavaldusel sihikule kiirteemaksupunktid, Pariisi ümbruse ringteed ja viaduktid.

Kokku 50 000 pahast prantslast on kogunenud umbes tuhandes paigas riigi maanteedel, ütles siseminister Christophe Castaner.

«Seda on palju rohkem, kui me ootasime,» ütles taksooperaator Yves Garrec Toulouse'i ringteel, kuid kinnitas, et õhkkond on sõbralik.

Protestijad on suhteliselt rahulikud võrreldes hinnatõusust põhjustatud vihaga, mida on viimastel päevadel kostnud paljudes intervjuudes ja sotsiaalmeedias.

Meeleavaldajad nimetavad end kollavestideks, sest Prantsusmaal peab igal autojuhil olema hädaolukorra tarbeks autos helkurvest.

Kollaseid ohutusveste kandvad meeleavaldajad Ida-Prantsusmaal Givors’is protestimas kütusehindade tõusu vastu.
Kollaseid ohutusveste kandvad meeleavaldajad Ida-Prantsusmaal Givors’is protestimas kütusehindade tõusu vastu. Foto: JEAN-PHILIPPE KSIAZEK / AFP / SCANPIX

Kütuseaktsiis on osa president Emmanuel Macroni strateegiast fossiilkütusest loobumiseks. Paljude autojuhtide arvates näitab see aga järjekordselt, et president on eluvõõras ega tea midagi inimeste igapäevastest toimetulekuraskustest.

Macron ise tunnistas sel nädalal, et ta pole suutnud lepitada prantsuse inimesi riigi juhtkonnaga.

Samas süüdistas ta oma poliitilisi vastasi protestiliikumise kaaperdamises, et nii tõrjuda valitsuse reformikava.

Prantsusmaal kõige enam kasutatava autokütuse diisli hind on kerkinud viimase 13 kuuga umbes 23 protsenti 1,51 euroni liitrist, mis on kõrgeim hind alates 2000. aastate algusest.

Kuigi mõnda aega tõusid ka mootorikütuse maailmaturuhinnad, siis lisaks on Macroni valitsus tõstnud tänavu süsivesinike maksu 7,6 sendi jagu diislikütuse liitrilt ning 3,9 sendi võrra bensiinilt, et innustada kasutama vähem keskkonda saastavaid autosid ja kütust.

Protestid vallandas aga otsus kehtestada tuleva aasta jaanuarist täiendav 6,5-sendine maks diislikütusele ja 2,9-sendine maks bensiinile.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles