Trump paneb keskkonnaagentuuri püsivalt juhtima söefirma endise lobisti (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA keskkonnakaitseagentuuri alaliseks juhiks on saamas selle senine juhi kohusetäitja Andrew Wheeler.
USA keskkonnakaitseagentuuri alaliseks juhiks on saamas selle senine juhi kohusetäitja Andrew Wheeler. Foto: JOSHUA ROBERTS / Reuters / Scanpix

USA president Donald Trump on otsustanud määrata keskkonnakaitseagentuuri (EPA) juhiks endise kongressiabi ja lobitöötaja Andrew Wheeleri, kes on juhtinud ametkonda kohusetäitjana skandaalidesse sattunud eelkäija lahkumisest saadik.

Wheeleri tõus EPA alaliseks juhiks võimaldab presidendil säilitada metoodilise ja tõhusa käsilase, kes viib ellu tema missiooni ettevõtetele koormavaks peetavate keskkonnaregulatsioonide tühistamisel.

Keskkonnaorganisatsioonid on juba teatanud oma vastuseisust Wheeleri püsivalt ametisse nimetamisele.

Wheeler töötas aastatel 1995–2009 Oklahoma vabariiklasest senaatori Jim Inhofe'i meeskonnas. Senaatorit tuntakse kui kirglikku inimtekkelise kliimamuutuse eitajat.

«Ideaalne valik EPA juhiks,» rõõmustas Inhofe eile Twitteris. 

Wheeler töötas hiljem lobistina, muu hulgas söehiiu Murray Energy Corp. heaks, kes survestas Trumpi administratsiooni söesõbralikumale poliitikale üle minema.

Valge Maja teatel on Trump andnud märku soovist Wheeler EPA juhiks määrata. Ametissenimetamine nõuab senati heakskiitu. Möödunud aasta aprillis kinnitas senat Wheeleri häältega 53–45 agentuuri asejuhiks.

Kohusetäitjana on Wheeler võtnud töösse ettepanekud, mis leevendaksid elektrijaamade, autode ning nafta- ja gaasirajatiste saastenorme ja lükanud tagasi EPA varasemate uuringute tulemused, mille põhjal kasvab sellega saasteainetest põhjustatud surmade arv.

Teda peetakse siiski paremaks variandiks kui EPA eelmist juhti Scott Pruitti, sest ta on pidurdanud eelkäija samme, mis lubaksid kõrge reostustasemega vanad veokid maanteedele jätta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles