Prantsusmaal mõisteti vangi last auto pakiruumis kasvatanud naine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hooletusse jäetud lapse ema Rosa Maria Da Cruz sel nädalal kohtus.
Hooletusse jäetud lapse ema Rosa Maria Da Cruz sel nädalal kohtus. Foto: GEORGES GOBET / AFP / Scanpix

Prantsuse kohus mõistis kaheks aastaks vangi naise, kes hoidis oma väikest tütart pikalt vaklu täis auto pagasiruumis, põhjustades sellega lapsele vaimse puude.

Portugalist pärit Rosa Maria Da Cruz hoidis oma neljast lapsest noorimat, tütart Serenat peidetuna peaaegu kuni lapse kaheaastase sünnipäevani.

Automehhaanik leidis lapse räpasest pakiruumist 2013. aastal, kui Da Cruz viis auto parandusse. Kuuldes lärmi, avas mehhaanik pakiruumi luugi, kus oli turvatoolis alasti, räpane ja vedelikupuuduses laps, kelle ümber olid väljaheited ning vaglad.

Kohtus asitõendina esitatud turvatool, millest laps leiti auto pakiruumist 2013. aastal.
Kohtus asitõendina esitatud turvatool, millest laps leiti auto pakiruumist 2013. aastal. Foto: GEORGES GOBET / AFP / Scanpix

Kui ema ei hoidnud last parasjagu autos, oli väike tüdruk Kesk-Prantsusmaal Correze’i piirkonnas asuvas perekonna kodus tühjana seisvas toas.

Tulle’i linnas nädal aega kestnud protsessil mõistis kohus Da Cruzi viieks aastaks vangi, neist kolm tingimisi, ning ta peab viie aasta jooksul olema sotsiaalteenistuse valve all ning saama psühhiaatrilist ravi.

Naine alustas vanglakaristuse kandmist Kesk-Prantsusmaal Limoges’is eile, kuid tal võimaldati taotleda kohe ennetähtaegset vabastamist.

Järgmisel nädalal seitsmeaastaseks saav Serena elab kasuperes. Tüdruk kannatab tõsise vaimse kahjustuse käes, sealhulgas on tal pöördumatu autism, mis ekspertide sõnul on seotud vähese stimulatsiooniga tema esimestel elukuudel.

Kohtuprotsessi lõpus palus Da Cruz oma tütrelt andestust. «Ma mõistan, et olen talle palju haiget teinud ega näe oma väikest tüdrukut enam kunagi,» lausus ta.

Da Cruzi elukaaslane, töötu müürsepp Domingos Sampaio Alves väitis, et tal polnud aimugi, et naine oli sünnitanud neljanda lapse.

«Ma ei tea, miks ta seda tegi,» ütles mees kohtus, kirjeldades elukaaslast hea emana nende ülejäänud lastele, kes on 9-, 14- ja 15-aastased.

Vanematel lubati jääda oma kolme vanema lapse hooldajaks. Pediaatri kirjeldusel on need «eeskujulikult kasvatatud».

«On näha, et ta on olnud hea ema ja me ei suutnud mõista, miks ei saanud Serena kodus samasugust hoolt,» ütles arst kohtus.

Da Cruzi advokaatide väitel ei tunnistanud naine endale rasedaks jäämist ning hiljem ignoreeris sama moodi Serena olemasolu. Kaitsjad palusid kohtul naist mitte vangistada.

Protsessi ajal ilmnes, et Da Cruz varjas elukaaslase eest ka kahte varasemat rasedust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles