Soome kutsus GPS-signaali segamise tõttu Vene saadiku vaibale (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO suurõppus Trident Juncture Põhja-Norras.
NATO suurõppus Trident Juncture Põhja-Norras. Foto: NATO / Allied Joint Force Command Naple / Scanpix

Soome kutsus NATO suurõppuse ajal Lapimaal aset leidnud GPS-signaali segamise tõttu välja Venemaa suursaadiku, teatas riigi välisministeerium.

Suursaadik Pavel Kuznetsov on kutsutud Soome välisministeeriumisse esmaspäevaks, kinnitas ministeeriumi pressiesindaja Hanna Päivaranta.

Soome peaminister Juha Sipilä on öelnud, et GPS-satelliitide signaali segamine Põhja-Soomes seadis ohtu tsiviillennunduse.

Segamine toimus Norras 25. oktoobrist kuni 7. novembrini kestnud NATO suurõppuse Trident Juncture ajal.

Enne Vene piirist mõnesaja kilomeetri kauguse peetud õppuste algust ähvardas Venemaa vastumeetmetega, nimetades sõjalisi harjutusi Vene-vastaseks.

Neljapäeval teatas Soome, et toetab Norra seisukohta, et segamise eest vastutavad Vene maaväeüksused Koola poolsaarel.

«Segamise allikas on meie jaoks ilmne ja Norral on sama kogemus,» ütle eile Soome välisminister Timo Soini uudisteagentuurile STT. «Kui tuleb aeg reaktsiooniks ja dialoogiks, siis me peame neid vestlusi, aga mitte avalikult.»

Venemaa on nimetanud Soome ja Norra väiteid alusetuks.

Häirete tõttu GPS-signaali edastamisel hoiatasid Soome ja Norra lennujuhid piloote, et navigatsioonisignaalid Kirde-Lapimaal olid ebastabiilsed. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles