Ajajoon: Toyota tee neljanda MM-tiitlini algas 45 aastat tagasi

Merili Luuk, Coffs Harbour
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toyota on aastat jutti võitnud oma koduralli Soomes. Nüüd oodatakse kodurallit ka Jaapanisse.
Toyota on aastat jutti võitnud oma koduralli Soomes. Nüüd oodatakse kodurallit ka Jaapanisse. Foto: Toyota Gazoo Racing WRT

Ott Tänak, Jari-Matti Latvala ja Esapekka Lappi tõid tänavu Toyotale WRC-sarja võistkondlikku meistritiitli. Tegu on Jaapani autotootja ajaloo neljanda MM-tiitliga, millega kerkiti samale pulgale Volkswageni ja Fordiga - viimase mullune esikoht pärineb sealjuures M-Sporti erameeskonnalt.

Milline on Toyota ajalugu WRC-sarjas?

1973, jaanuar –  Monte Carlos näeb ilmavalgust autoralli MM-sari. Esimese etapi võit läheb Jean-Claude Andrue’le (Alpine-Renault A110).

1973, november –  Toyota esimene rallivõit, kui USA Press-on-Regardless rallil võidutseb kanadalane Water Boyce Corolla TE20-l

1975, august – esimene võit Toyota tehasemeeskonnale ning kus siis mujal kui Soomes. Võidu jätab koju Hannu Mikkola, autoks Corolla Levin TE27.

Hannu Mikkola tõi Toyota tehasetiimile Soomes esimese võidu.
Hannu Mikkola tõi Toyota tehasetiimile Soomes esimese võidu. Foto: Toyota Gazoo Racing WRT

1984, august –  Toyota võidukäik Safari rallil saab alguse. Celica Twin Cam Turbo TA64 roolis võidab 1984. aastal Björn Waldegård, aasta hiljem Juha Kankkunen ning 1986. aastal on võidukas taas Waldegård.

1990, oktoober –  Lõpuks ometi tuleb Toyota sõitja maailmameistriks - Carlos Sainz kindlustab San Remo ralli võiduga MM-tiitli.

Esimene MM-tiitel tuli Carlos Sainziga.
Esimene MM-tiitel tuli Carlos Sainziga. Foto: Toyota Gazoo Racing WRT

1991, oktoober – Esimene jaapani rallisõitja võidab MM-etapi kui Kenjiro Shinozuka on kiireim Elevandiluurannikul. Tema sõitis küll Mitsubishi Galantiga.

1992, aprill – Toyota Celica võidukäik jätkub, kui GT-Four ST185 roolis võidab Safari ralli Carlos Sainz, 1993. aastal Juha Kankkunen, 1994. aastal Ian Duncan ja 1995. aastal Yoshiro Fujimoto.

1992, november –  Carlos Sainz võidab teise järjestikuse MM-tiitli

1993, september –  Toyota teeb puhta töö - kindlustatakse nii Juha Kankkuneni individuaalne tiitel kui esimene meeskondlik tiitel. 

Toyota esimene võistkondlik tiitel tuli 1993.
Toyota esimene võistkondlik tiitel tuli 1993. Foto: Toyota Gazoo Racing WRT

1994, august –  Toyota kindlustab teise järjestikuse meeskondliku MM-tiitli. Sõitjateks Carlos Sainz ja Didier Auriol.

1994, november – Didier Auriolist saab kolmas Toyota meeskonna maailmameister

1996 – Toyota saab aastaks võistluskeelu, sest rikutakse mootorireegleid ja nihverdatakse turbo õhuvõtuklapiga. Seejuures saab Toyota FIA toonaselt presidendilt Max Mosleylt isegi tunnustava kommentaari: «See on viimase 30 aasta kõige geniaalsem tegu.»

1999, november –  Toyota võidab kolmanda meeskondliku MM-tiitli. Tommi Mäkinen võidab Mitsubishiga oma neljanda järjestikuse individuaalse MM-tiitli. Toyota lahkub MM-sarjast, et keskenduda rohkem LeMansi prototüübile ja F1-sarjadele. Tuleb mainida, et seal aastail 2002-09 ühtegi etapivõitu ei saadud.

Toyota lahkus MM-sarjast tipus olles.
Toyota lahkus MM-sarjast tipus olles. Foto: Toyota Gazoo Racing WRT

2014 – Tommi Mäkinen saab Toyota juhilt Akio Toyodalt tellimuse ehitada neljarattaveoline GR 86 masin. Ringleva hakkavad kuulujutud, et Toyota tahab MM-sarja tagasi tulla, aga Toyoda lükkab need väited ümber.

2017 – Toyota naaseb lõpuks MM-sarja. Debüüthooajal on Toyota sõitjad Juho Hänninen, Jari-Matti Latvala, hiljem ülendatakse tiimi Esapekka Lappi.

2017, veebruar –   Jari-Matti Latvala ja Miikka Anttila võidavad Yarisega Rootsi ralli.

2017, august – Esapekka Lappi ja Janne Ferm võidavad Yarisega Soome ralli. Tegu on mõlema esimese MM-etapivõiduga.

2018 – Hännineni asemel liitub meeskonnaga Ott Tänak

2018, aprill – Tänak teenib oma esimese MM-rallivõidu Toyotas, kui võidab koos Martin Järveojaga Argentina ralli.

2018, november – Toyota võidab võistkondliku MM-tiitli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles