Soome politseijuht: politseinike arvu vähenemine teeb meid üha nõrgemaks (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseinik Helsingi tänaval tänavu suvel.
Politseinik Helsingi tänaval tänavu suvel. Foto: Heikki Saukkomaa / AFP / Scanpix

Soome politsei on muutunud viimasel ajal nõrgemaks ning vähem usaldusväärseks, muretses riigi politseijuht Seppo Kolehmainenen paari päeva eest Tamperes politseikooli lõpuaktusel.

Kolehmainen rõhutas, et Soome politseinikud on äärmiselt pühendunud oma tööle, kuid see seab nad ka üleväsimuse ja läbipõlemise ohtu, vahendas Yle.

Ka väljendas politseijuht muret, et soomlased võivad kaotada usu korrakaitsjatesse, mis siis et valitsus on teinud ettepaneku eraldada täiendavalt 2,5 miljonit eurot ennetavaks tööks äärelinnades.

Soome politsei juht Seppo Kolehmainenen
Soome politsei juht Seppo Kolehmainenen Foto: Wikimedia Commons

«Inimesed ootavad, et meie teenused oleks kergesti kättesaadavad ning nad tahavad et kuritegusid ennetataks ja lahendataks efektiivselt. Statistikat vaadates on meie võimekus seda teha halvenenud,» ütles Kolehmainen.

Politsei seab tema kinnitusel küll inimeste elu ja turvalisuse esikohale, kuid isegi elu päästmiseks vajalikel operatsioonidel jääb neil tööjõudu vajaka.

Kriitiliste väljakutsete puhul jõuab politsei Soomes üldjuhul kohale kümne minutiga, kuid Kolehmainen tõi välja, et on rohkem kui 130 omavalitsust, kus selle aasta esimeses pooles jõudis abi kohale alles poole tunni pärast või veelgi hiljem. «Kaugemates piirkondades võib ootamiseks kuluda üle tunni aja,» lisas ta.

Viimase kümne aastaga on Soomes politseinike arv kahanenud enam kui 600 võrra. Sarnases mahus töötajate kärped on kavandatud ka aastateks 2020–2024.

Kolehmainen toonitas, et teistes Põhjamaades pigem suurendatakse politseinike arvu.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles