APECi kohtumisel kutsuti jõudu pruukinud Hiina diplomaatidele politsei

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina delegatsiooni esindajad Wang Xiaolong ja Zhang Shaogang selgitamas riigi positsioone APECi kongressil Paapua Uus-Guineas.
Hiina delegatsiooni esindajad Wang Xiaolong ja Zhang Shaogang selgitamas riigi positsioone APECi kongressil Paapua Uus-Guineas. Foto: FAZRY ISMAIL / EPA / Scanpix

Paapua Uus-Guineas toimuval Aasia ja Vaikse ookeani majanduskoostöö foorumil (APEC) tuli Hiina diplomaatidele kutsuda politsei, kui nad püüdsid jõuga sisse murda võõrustajariigi välisministri kabinetti.

Väidetavalt püüdsid Hiina delegaadid tormata Rimbink Pato tööruumi Port Moresbys eile, lootuses survestada teda tegema tippkohtumise lõppdokumendis viimase hetke muudatusi, kuid neid ei lubatud Paapua Uus-Guinea välisministri juurde, ütlesid kolm allikat AFP-le.

«Pärast seda kui nad üritasid sisse murda, pandi politsei ministri kabineti juurde välja,» ütles üks anonüümsust palunud allikatest.

Pato oli keeldunu Hiina delegaatidega kohtumast, kuna ei pidanud eraviisiliselt vestlemist sobilikuks.

Hiina välisministeeriumi ametnik Zhang Xiaolong eitas vahejuhtumi toimumist. «See pole tõsi. See lihtsalt pole tõsi,» rõhutas ta.

APECi tippkohtumine on möödunud pingeliselt ning seda on varjutanud USA ja Hiina tüli.

Tippkohtumise lõpus lepivad APECi riigid üldjuhul kokku ühisavalduses, kuid sel korral ei saavutanud 21 riiki selle teksti osas üksmeelt. Zhang tõi põhjenduseks Pekingi ja Washingtoni lahkhelid kaubanduses.

«Liidrid otsustasid, et traditsioonilise deklaratsiooni asemel tehakse konsensuse saavutamiseks Paapua Uus-Guineale kui eesistujale ülesandeks koostada avaldus kõigi liikmete nimel,» ütles Zhang.

Kogu maailmale teevad muret pinged Hiina ja USA vahel, ütles Paapua Uus-Guinea peaminister Peter O'Neill ajakirjanikele, kes valasid ta üle küsimustetulvaga, kui selgus, et liidrite ühisavaldust ei tule.

Kanada peaminister Justin Trudeau ütles ajakirjanikele, et erimeelsusi oli mitme riigi, seal hulgas Hiina ja USA vahel.

Uudisteagentuuri Associated Press käsutusse jõudnud ühisdeklaratsiooni mustandist nähtub, et USA soovis jõulist avaldust ebaausa kaubanduspraktika vastu, milles ta süüdistab Hiinat.

APECi liikmesriigid püüdsid Port Moresbys tasandada erimeelsusi Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) rollis ja kaubandusprotektsionismi küsimuses.

Kahepäevane kohtumine Paapua Uus-Guineas tõi senisest teravamalt esile süveneva lõhe kahe suurvõimu USA ja Hiina suhetes ning kasvava konkurentsi mõjuvõimu pärast Vaikse ookeani lõunaosas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles