Video: Danske vilepuhuja annab Taani parlamendi ees aru (1)

Reet Pärgma
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vilepuhuja Howard Wilkinson Taani parlamendis, 29. novembril 2018 rääkimas Danske panga rahapesust.
Vilepuhuja Howard Wilkinson Taani parlamendis, 29. novembril 2018 rääkimas Danske panga rahapesust. Foto: Ritzau Scanpix Denmark / REUTERS

Täna kell 10.30 toimub Taani parlamendis avalik istung, kus kuulatakse ära Danske panga Eesti harus toimunud rahapesuskandaali vilepuhuja koos panga esindajate ja Taani finantsinspektsiooniga.

Täna kell 10.30 Eesti aja järgi algab Taani parlamendis avalik arupärimine Danske Banki Eesti harus toimunud rahapesu teemal. Arupärimise eesmärk on välja selgitada, miks 2007.–2015. aastal toimuvat ei takistatud ning kuidas on võimalik selliseid olukordi tulevikus takistada. 

Parlamendi ees annavad aru Danske Banki ajutine juht Jesper Nielsen, rahapesuskandaali vilepuhuja ja Danske endine töötaja Howard Wilkinson, Taani finantsinspektsiooni ning prokuratuuri esindajad ja lõpetuseks kuulatakse ära Nordea panga esindajad.

Howard Wilkinsoni advokaat Stephen Kohn ütles eile Bloombergile, et vilepuhuja on valmis tegema koostööd Taani parlamendiga, kuigi teda võib ohustada kohtutee Danske panga konfidentsiaalsusreeglite rikkumise tõttu.

Briti kodakondsusega Wilkinson töötas Danske pangas aastatel 2007–2014. Ta lahkus ametist neli kuud pärast seda, kui esitas Danske peakontorile teate pangas toimuvatest kahtlastest tehingutest. Danske Bank on andnud Wilkinsonile loa anda täna tunnistusi Taani parlamendi ees ning kolmapäeval Euroopa parlamendi ees. Samas hoiatas pank Wilkinsoni, et tunnistuste põhjal võib prokuratuur algatada tema osas kriminaalmenetluse konfidentsiaalsus- ja vaikimiskokkuleppe rikkumise eest.

«Me oleme sügavalt mures, sest teised Danske panga töötajad võisid samuti allkirjastada vaikimiskokkulepped, millel on võimalikele tunnistajatele hirmutav mõju,» ütles Kohn. Advokaat lisas veel, et Taani peaks kohandama seadusandlust, et kaitsta vilepuhujaid, sest tema sõnul on ennekuulmatu, et Wilkinson võib tunnistamise tõttu sattuda kriminaalmenetluse alla.

Tagasi üles