Saksamaa võimupartei kraakleb ÜRO ränderaamistiku üle (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liidukantsler Angela Merkel (vasakul) ja terviseminister Jens Spahn. CDU juhikandidaatide hulka kuuluv Spahn ei soovi ÜRO ränderaamistikule heakskiitu anda.
Liidukantsler Angela Merkel (vasakul) ja terviseminister Jens Spahn. CDU juhikandidaatide hulka kuuluv Spahn ei soovi ÜRO ränderaamistikule heakskiitu anda. Foto: Emmanuele Contini / imago/ Scanpix

Saksamaa liidukantsler Angela Merkeli erakond Kristlik-Demokraatlik Liit (CDU) üritab selgusele jõuda ÜRO ränderaamistiku osas. Segadust tekitas terviseministri ja CDU juhikandidaadi Jens Spahni soovitus ränderaamistikule heakskiitu mitte anda.

Samas ütles Liidupäeva väliskomitee juht Norbert Röttgen (CDU), et õiguslikult mittesiduv lepe oleks rahvusvahelise kogukonna jaoks migratsiooni kontrollimisel oluline samm ja sellest lähtuvalt ka Saksamaa huvides.

«Ränderaamistiku mittekinnitamine oleks halva juhtimise demonstreerimine, mida Saksamaa lubada ei saa,» väitis Röttgen Bildile.

Jens Spahn.
Jens Spahn. Foto: Fabian Bimmer / Reuters / Scanpix

Merkeli taandumise järel CDU uueks juhiks pürgiv Spahn pakkus aga välja, et erakond peaks uue juhi valimise kõrval detsembris ka ränderaamistikku arutama, sest Saksa poliitikud pole sellega piisavalt palju tegelenud. Peale Spahni on veel mõned CDU liikmed ränderaamistikku kritiseerinud.

Raamistik soovitab riikidel võtta ette vabatahtlikke samme olukorra parandamiseks migratsiooni läheriikides, sest just sealseid olusid peetakse peamiseks väljarände põhjuseks. Samuti soovitab raamistik sihtkohariikidel migrante kiiremini omaks võtta ning pakkuda neile eluväärseid tingimusi. Kokku tuuakse ränderaamistikus välja 23 eesmärki. Teised Saksamaa valitsuse ministrid toetavad rändekompakti. 

Majandusminister Peter Altmaier ütles täna telekanalile ZDF, et Spahni avaldus tuli talle väikese üllatusena, kuna konservatiivsed saadikud on lepet juba põhjalikult arutanud ja andnud sellele heakskiidu.

ÜRO ränderaamistikuga on otsustanud Eesti kõrval mitte liituda ka Poola, Tšehhi, Austria, Ungari ja USA. Nende riikide otsused on inspireerinud leppe vastaseid ka CDU ja selle Baierimaa sõsarpartei Kristlik-Sotsiaalne Liit (CSU) sees.

Thomas Strobl.
Thomas Strobl. Foto: Imago/jürgen Heinrich/Scanpix

«Õige tee leidmine erakonna sees on alati mõistlik,» ütles CDU asejuht Thomas Strobl Bildile. «Seda silmas pidades oli selgelt viga, et migratsioonipakti ei tutvustatud algusest peale avalikult ja positiivselt,» lisas ta.

Samas rõhutas Strobl, et end ei tohi lasta hulluks ajada parempopulistide hüsteeria poolt, viidates erakonnale Alternatiiv Saksamaale (AfD), mis on ksenofoobiat poliitiliste eesmärkide saavutamiseks ära kasutanud. Strobl on täielikult vastu mõttele, et AfD hirmus võiks Saksamaa isegi osaliselt leppest kõrvale jääda.

Deutsche Welle hinnangul ei pruugi Stobli sõnad olla piisavad, et veenda parempoolsemaid praeguse valitsuskoalitsiooni liikmed, kuhu kuulub CDU ja CSU kõrval ka Saksamaa Sotsiaaldemokraatlik Partei (SPD).

Näiteks ütles CSU Liidupäeva saadik Peter Ramsauer väljaandele Die Welt, et terves dokumendis on läbivaks jooneks see, et migratsiooni nähakse millegi normaalse ja isegi soovitavana.

Loe ÜRO ränderaamistiku kohta täpsemalt SIIT.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles