Euroopas asub riik, millest sa ilmselt kuulnudki pole (1)

Elina Roosaar
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Jean-Pierre Dalbéra / Wikimedia Commons

Vilniuse kesklinnas asub Užupise vabariik, millest on kujunenud Vilniuse au ja uhkus.

Užupise vabariik sai alguse aprillinaljast. Tänaseks on sellest aprillinaljast kujunenud üks väiksemaid vabariike maailmas, millel on oma põhiseadus, valitsus ja raha, vahendab BBC Travel.

Užupis paikneb kõigest ruutkilomeetrisel alal ning iseseisvus kuulutati seal välja 1. aprillil 1997. aastal. Kuigi ükski välisriik Užupist ametlikult ei tunnusta, on sellest mikroriigist kujunenud Vilniuse au ja uhkus. Veel hiljuti oli väikeriigil ka umbes kümneliikmeline sõjavägi, kuid üldise rahuarmastava hoiaku tõttu saadeti see laiali.

Foto: SkyMaja / Wikimedia Commons

Iga aasta 1. aprillil tähistatakse Užupise Vabariigi aastapäeva. Sel päeval lüüakse kõigile riiki sisenejatele passi ka tempel ning peaväljakul paiknevast veekraanist voolab vee asemel õlu.

Užupise välisminister ja üks riigi rajajaid Tomas Čepaitis sõnas, et riik on üles ehitatud Aristotelese filosoofiale, mille kohaselt ei tohiks ühelgi heal riigil olla üle viie tuhande kodaniku, sest rohkem nägusid ei suuda ükski inimene meeles pidada. Kõik tunnevad kõiki, nii et petmine ja manipuleerimine ei tule kõne alla.

«Užupise atmosfäär on täiesti teistsugune. Siin tunned sa end rõõmsama ja rahulikumana,» lisas Užupise turismiminister Kestas Lukoskinas.

Artikkel avaldati esmakordselt 20.11.2018. Kohtume 1. aprillil Užupises, et üheskoos vabariigi aastapäeva tähistada!

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles