Toitumisteadlane hoiatab: greibi tarbimine koos teatud ravimitega võib halvasti lõppeda (1)

Tiiu Liebert
, TTÜ toitumisinstituudi emeriitdotsent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saiake, kohv ja greip.
Saiake, kohv ja greip. Foto: Pexels / CC0 Licence

Talv on peagi käes ja kaupluselettidel võib leida ahvatlevaid greipe. Paraku on tegu üsna vastuolulise puuviljaga, kirjutab TTÜ toitumisinstituudi emeriitdotsent Tiiu Liebert.

Greip on apelsini ja pomelo hübriid, mille tootmine on aastatega aina kasvanud. Greibile omistatakse mitmeid imelisi omadusi. 100 grammi kooreta greipi annab ligi 40 kcal, sisaldab kaks grammi kiudaineid ning 45 mg C-vitamiini. Samas sisaldab apelsin rohkem nii kiudaineid kui ka C-vitamiini.

Varem arvati, et greip aitab isusid kontrolli all hoida ja vähendab kaalu eelkõige tänu suurele kiudainesisaldusele. Viimastel aastatel on aga avastatud, et üks greibi aroomaine nootkatoon vähendab märgatavalt söögiisu ja kiirendab ainevahetust. Selle aine vastu tunnevad huvi ka ravimifirmad. Iga söögikorda tuleks alustada poole keskmise greibiga. 

Veelgi enam, mõningatel andmetel on greipi seostatud parema veresuhkru taseme kontrolli ja II tüüpi diabeedi riski vähendamisega. Kuna greip sisaldab mitmeid antioksüdante, siis selle söömine võib aidata vältida südamehaigusi ja pahaloomulisi kasvajaid. Seega greip paistab olevat imeline puuvili.

Greibist ja selle mahlast peavad aga loobuma inimesed, kes kasutavad teatud retseptiravimeid. Kahjuks suureneb selliste ravimite arv pidevalt ja läheneb juba sajale. Nimelt sisaldab greip ensüümi CYP3A4, mis vähendab teatud ravimite imendumist, mille tulemusel ravimi kontsentratsioon tõuseb kiiremini ja kõrgemale kui tavaliselt. See võib kahjustuda neerusid, raskendada hingamist, põhjustada sisemisi verejookse ja isegi lõppeda äkksurmaga.

Greibis peituvad keemilised ühendid võivad mõjutada mõne valuvaigisti, steroidide, statiinide, astmaravimite antihistamiinide ja teiste ravimite toimet. Seepärast peaks konsulteerima enne arstiga. Osal meestel on ohtlik manustada korraga greipi ja erektsiooniravimit Viagrat, kuna sellega võivad kaasneda südame rütmihäireid.

Piisab vaid klaasist greibimahlast, et vähendada ravimi imendumist poole võrra ning toime kestab üle ööpäeva. Mida sagedamini greibimahla juuakse, seda ohtlikumaks võib olukord muutuda. Näiteks kui võtta kolesterooli alandavat ravimit simvastatiini koos klaasi greibimahlaga kolm päeva, tõuseb ravimi kontsentratsioon kolm korda. Vanemad inimesed taluvad kõrgeid ravimidoose halvemini ja on seetõttu rohkem ohustatud.

2015. aasta ajakirjas Journal of Clinical Oncology ilmus artikkel, milles seostati suurte greibikoguste tarbimist melanoomi riski tõusuga, kuna greibis sisalduvad ühendid võivad suurendada naha tundlikkust päikesele. Seega võiks eelistada pigem apelsinimahla ja nautida mõõdukalt päikest. Kõige selle tulemusel on USA-s vähenenud greibimahla tarbimine.

Kokkuvõtteks peab tõdema, et kui tarbite retseptiravimeid, peaks enne nende tarbimist konsulteerima arstiga. Sageli leidub sama toimega, kuid erineva toimeainega ravimeid, mille imendumist greip ei mõjuta. Teine võimalus on greibist loobuda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles