London müüs Boris Johnsoni hangitud kasutamiskõlbmatud veekahurid varuosadeks (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veekahur Pariisis.
Veekahur Pariisis. Foto: Thomas Samson / AFP / Scanpix

London müüs tohutu kahjumiga maha kolm kasutamiskõlbmatut veekahurit, mille hankis endine linnapea Boris Johnson. Olukorra sunnil tuli veekahurid  müüa ostuhinnast rohkem kui 300 000 naela (338 000 eurot) odavamalt.

Praegune Londoni linnapea Sadiq Khan teatas, et veekahurid müüdi firmale, mis need laiali lammutab ja osad maha müüb. «Meil õnnestus neist viimaks lahti saada,» lisas ta.

Boris Johnson.
Boris Johnson. Foto: Victoria Jones / PA Wire/PA Images/Scanpix

Johnson ostis 25 aastat vanad Wasserwerfer 9000 masinad 2014. aastal Saksamaalt enne seda, kui nende Suurbritannias kasutamiseks luba oli antud. 

Toona siseministrina ametis olnud praegune peaminister Theresa May keelas Johnsoni poolt hangitud veekahurite kasutamise Inglismaal ja Walesis ära. «Meie politseinikud pole kunagi ega hakka kunagi rutiinselt relvi kandma ega peitma end sõjaväelise varustuse taha,» ütles May põhjenduseks.

Hiljem kasutas May Johnsoni rumalat otsust ära Konservatiivse Partei juhivalimiste kampaanias pärast David Cameroni tagasiastumist.

Saksamaalt osteti kasutatud veekahurid 322 000 naela (363 000 euro) eest. Seejärel tehti veel 32 000 naela (36 000 euro) eest erinevaid hooldustöid ja arendusi. Nüüd müüdi kolm masinat maha kõigest 11 000 naela (12 300 euro) eest Nottinghamis tegutsevale ettevõttele, mis need lammutab.

Saksamaaga sõlmitud lepingu kohaselt võis masinad edasi müüa vaid Euroopa riikide politseijõududele, kindlustamaks, et need ei sattuks mõne agressiivse režiimi kätesse. Kuigi britid on üritanud juba alates 2016. aasta detsembrist ostjaid leida, ei olnud ükski teine riik masinatest huvitatud.  

Khan ütles: «Liiga kaua on Londoni maksumaksjad pidanud kannatama Boris Johnsoni kohutava käkitud veekahuri-tehingu tõttu. See oli järjekordne maksumaksja raha raiskamine Boris Johnsoni poolt.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles