EL-i ministrid ei alusta uusi kõnelusi Brexiti leppe üle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti peaminister Theresa May.
Briti peaminister Theresa May. Foto: Adrian Dennis / AFP / Scanpix

Euroopa Liidu ministrid otsustasid tänasel kohtumisel mitte taasavada kõnelusi nädalavahetusel allkirjastatava Brexiti leppe üle. 

«Esimene raske samm on astutud,» lausus EL-i eesistuja Austria eurominister Gernot Blumel pärast kohtumist. 

Blumel ja EL-i Brexiti-läbirääkija Michel Barnier ütlesid, et leppe kooskõlastatud tekst esitatakse allkirjastamiseks pühapäevasele ülemkogule.

Nüüd keskenduvad läbirääkimised poliitilisele deklaratsioonile Brexiti-järgsetest suhetest Suurbritannia ja Euroopa Liidu vahel. 

Suurbritannia lahkub EL-ist järgmise aasta 29. märtsil, kuid jääb veel 21 kuuks bloki ühisturgu. Kui selle aja jooksul lahkumisleppeni ei jõuta, võib London taotleda ühekordset pikendust.

Barnier on öelnud, et see võiks kesta maksimaalselt 2022. aasta lõpuni, kuid möönis, et sellel plaanil ei ole veel teiste liikmesriikide heakskiitu. 

«Loodan, et saavutame alanud nädalal aja suhtes konkreetse plaani. Otsuse langetavad Ühendkuningriik ja EL-i 27 liikmesriiki ühiselt,» ütles Barnier täna. 

EL-i pealäbirääkija rõhutas, et pikendusvõimalust taotles Briti peaministri Theresa May valitsus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles