Juhtkiri: Sotsid päästavad valitsuse nägu (1)

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu esimees, sotsiaaldemokraat Eiki Nestor tuli ise parlamendile üle andma avaldust ÜRO rändepakti toetuseks.
Riigikogu esimees, sotsiaaldemokraat Eiki Nestor tuli ise parlamendile üle andma avaldust ÜRO rändepakti toetuseks. Foto: Mihkel Maripuu

Kui enam kuidagi ei saa, siis mingit moodi ikka saab. Kas või nui neljaks ja veri ninast. Nii tõsised on lood Eesti Vabariigi riigikogus pärast seda, kui valitsus ei suutnud kokku leppida ÜRO rändepakti toetamises. Tagantjärele tarkus olevat täppisteadus, aga miks ei võinud seda dokumenti juba juulis eesti keelde tõlkida ja varustada ekspertide kommentaaridega? Õigel ajal sellest dokumendist rääkimine ja ekspertide selgituste lisamine oleks praeguse valitsuskriisi ehk ära hoidnud.

See muidugi ei tähenda, nagu ei oleks koalitsioonipartneritel üksteisest isu täis. On, ja kuidas veel! Ent kas mäng väärib küünlaid mõni kuu enne riigikogu valimisi? Niikuinii jagavad Keskerakond, sotsid ja Isamaa valitsusvastutust ega ole mõtet hakata üksteisele näpuga näitama. Mitte Ise ei teinud, vaid koalitsioon tegi. Ja valija otsus on 4. märtsi hommikuks teada.

ÜRO rändeleppe toomisega riigikogu saali üritavad sotsid päästa valitsuse nägu. Eiki Nestor asetas eile lauale “Avalduse ÜRO globaalse ränderaamistiku kohta”, mille heakskiitmist loodab peaminister Jüri Ratas juba ülehomme. Avaldusele on saadud 39 allkirja, järelikult: nii suur on toetajaskond. Lihtne matemaatika ütleb, et kui kõik 101 rahvaesindajat kohale tulevad, ei tohiks avaldus läbi minna.

Mis juhtub siis, kui sotside avaldus riigikogus toetust ei leia?

Vastu on peale Isamaa veel Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) ja kõigi eelduste kohaselt Vabaerakondki. Reformierakond paistis eile olevat seda meelt, et nemad võimuliidule kastaneid tulest tooma ei hakka. Eile kutsus president Kersti Kaljulaid koalitsioonierakondade juhid Kadriorgu. Kuna kaks rääkimisvooru – pühapäeval ja eile koalitsiooninõukogus – on jäänud tagajärjeta, üritab riigipea ilmselt omakorda paindumatuid painutada.

Küsimus ei olegi enam niivõrd rahvusvahelises järelkajas, vaid selles, mis juhtub siis, kui sotside avaldus riigikogus toetust ei leia. Igaks juhuks võiks peaministril valmis olla kolm ümbrikku juhistega jõuluvalitsusele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles