Moskvas Riiklikus Tretjakovi Galeriis avatakse näitus «Piiride poeetika. Eesti kunst 1918–2018»

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Tammik. Poiss fotoaparaadiga. 1981. Õli, lõuend. Riiklik Tretjakovi Galerii. Inv-nr ЖС-2795
Rein Tammik. Poiss fotoaparaadiga. 1981. Õli, lõuend. Riiklik Tretjakovi Galerii. Inv-nr ЖС-2795 Foto: Riiklik Tretjakovi Galerii

Kolmapäeval, 21. novembril avatakse Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva rahvusvahelise programmi raames näitus «Piiride poeetika». Eesti Kunstimuuseumi ja Riikliku Tretjakovi Galerii koostöös sündinud näitus paneb kahe muuseumi kogude põhjal kokku eesti kunsti mosaiigi läbi saja aasta.

Näituse raskuspunkt langeb Teise maailmasõja järgsetele kümnenditele, mil Tretjakovi Galerii alustas eesti kunstikogu loomisega. Neile kesksetele teostele luuakse Eesti Kunstimuuseumi kogude abil regionaalne kunstiajalooline kontekst. Näitust on võimalik käsitleda kui kontsentreeritud sissevaadet eesti kunstiajalukku, mis toob nõukogude perioodi kõrval välja Eesti modernismi seisukohalt olulisi loovisikuid Teise maailmasõja eelsest ajast ja 21. sajandi algusest.

«Piir» on eesti keeles mitmetähenduslik mõiste, mis pole sugugi seotud üksnes riigipiiriga. Sõna «piiripoeetika» kasutatakse piiriga seotud sotsiaalseid ja kultuurilisi kogemusi käsitlevates uurimustes, mis tegelevad muu hulgas sellega, kuidas piiri kujutatakse.

Piirikogemused on eestlasi rikastanud nii oma juurte ja aluspõhja otsingutel kui ka kunstipraktikates. Näitust läbivad teemad uurivad piiri, koha ja nende tähendusviiside muutust ajas. Näitus on jaotatud viieks peatükiks: «Klassika», «Õpetaja ja õpilane: Elmar Kits ja Ülo Sooster», regiooni sümboliks olev «Meremaal», «Siin ja mujal» ning «Naiskunstnikud».

Näitusel esindatud kunstnikud: Eduard Wiiralt, Peet Aren, Eerik Haamer, Arnold Akberg, Aleksander Krims, Felix Randel, Rein Tammik, Elmar Kits, Ülo Sooster, Ando Keskküla, Jüri Okas, Lilli-Krõõt Repnau, Paul Sontag, Malle Leis, Anu Põder, Marge Monko, Dénes Farkas, Anna Škodenko, Krista Mölder, Ene-Liis Semper

Avamisel esitletakse näitusega kaasnevat raamatut.

Näitus on Moskvas Uues Tretjakovis avatud 22.11.2018–27.01.2019.

Kuraatorid: Eha Komissarov, Tatjana Zeljukina

Näituse korraldus: Dimitri Mironov, Karin Pastak, Tatjana Gubanova, Anastasia Khristenko

Graafiline kujundus: Sandra Kossorotova, Aadam Kaarma

Ruumikujundus: Anna Škodenko

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles