Trump: bin Laden tulnuks varem tabada (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2011. aastal tapetud terrorivõrgustiku Al-Qaeda juht Osama bin Laden.
2011. aastal tapetud terrorivõrgustiku Al-Qaeda juht Osama bin Laden. Foto: Reuters / Scanpix

USA president Donald Trump kordas esmaspäeval, et 2011. aastal tapetud terrorivõrgustiku Al-Qaeda juht Osama bin Laden tulnuks tabada varem, süüdistades oma eelkäijat ja Pakistani. 

"Loomulikult oleksime pidanud tabama Osama bin Ladeni palju varem, kui me seda tegime," kirjutas president Twitteris.

Päev varem oli ta Fox Newsis eetrisse läinud usutluses sarjanud Pakistani, kus bin Laden end varjas. 

"Ma juhtisin talle oma raamatus tähelepanu just ENNE rünnakut Maailma Kaubanduskeskusele," jätkas ta. 

"President Clinton jättis tuntud moel oma võimaluse kasutamata. Me maksime Pakistanile Miljardeid Dollareid & nad ei öelnud meile kunagi, et ta seal elab. Lollpead!"

Kümme aastat pärast 2001. aasta 11. septembri rünnakuid leiti bin Laden end varjamast Pakistani Abbottabadi linnas, kus ta USA eriüksuse Navy SEAL haarangus tapeti.

Operatsiooniks, mis kahe liitlase suhted ränka madalseisu viis, andis heakskiidu Trumpi demokraadist eelkäija Barack Obama.

Oma pühapäevases usutluses lausus Trump, et peatas varem sel aastal sadade miljonite dollarite ulatuses abi Pakistanile, "sest nad ei tee meie heaks midagi, nad ei tee meie heaks kõige vähematki". 

President ütles Fox Newsile, et bin Laden elas Pakistanis muretult majas, mida "nad minu arvates pidasid kenaks häärberiks".

"Ma ei tea, olen näinud kenamaid," lisas president. 

Pakistani peaminister Imran Khan andis esmaspäeval vastulöögi USA presidendi Donald Trumpi süüdistusele, et Pakistan ei tee USA heaks midagi, kutsudes Trumpi nimetama mõnd liitlast, kes on toonud võitluses äärmusluse vastu suuremaid ohvreid. 

"Härra Trumpi Pakistani-vastane tiraad vajab täpsustamist," ütles Khan Twittweris, kaitstes Pakistani samme terrorismivastases sõjas. "Pakistan on kaotanud selles sõjas 75 000 inimest, kahju majandusele on olnud 123 miljardit dollarit. USA abi on sellega võrreldes vaid kübe, 20 miljardit," kirjutas Khan. 

Endine Navy SEAL-i liige Robert O'Neill, kes enda sõnul tulistas bin Ladeni tapnud lasud, reageeris presidendi sõnadele samuti vihaselt.

"Missioon bin Ladeni tabamiseks oli parteiülene. Me kõik tahtsime teda kätte saada võimalikult pea," märkis Twitteris O'Neill, kes esineb Fox Newsis sageli julgeolekueksperdina.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles