Pildid ja video: Pompei magamistoast leiti fresko, millel luige kuju võtnud jumal rasestab sureliku Leda

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Itaalia arheoloogid jätkavad 79. aasta Vesuuvi vulkaanipurskes tuhakihi alla jäänud Pompei väljakaevamist, leides nüüd ühe jõuka villa magamistoast sensuaalse naise fresko.

Asjatundjate hinnangul on tegemist sureliku naise Ledaga, kuna ta juures on luik, kes esindab Vana-Rooma jumalat Jupiteri, teatab msn.com.

Leda ja luik Pompei villa magamistoa freskol
Leda ja luik Pompei villa magamistoa freskol Foto: EPA/Scanpix

Leda ja luige legend pärineb Vana-Kreekast, roomlased võtsid selle üle, asendades Zeus-luige Jupiter-luigega.   

«Leda ja luige freskosid on Pompeis, kuid ka lähedal asunud Herculaneumis, mis samuti hävines 79. aastal pKr. Nüüd leitud fresko kujutab, kuidas luik ehk Jupiter rasestab Leda. Antiikajal oli see populaarne teema, mida kujutati eelkõige magamistubade seintel,» teatasid arheoloogid.

Kaart, millel on kujutatud 79. aasta pKr Vesuuvi vulkaani tuha alla jäänud Pompeid ja Herculaneumi ning teisi lähedal asunud linnu
Kaart, millel on kujutatud 79. aasta pKr Vesuuvi vulkaani tuha alla jäänud Pompeid ja Herculaneumi ning teisi lähedal asunud linnu Foto: Wikipedia.org

Pompei arheoloogiapargi juht Massimo Osanna sõnul on nüüdne freskoleid eriline, kuna Leda on paigas, kust avanes vaade kogu ruumile.

«Leda vaatab ruumi sisenejaid ja seal olijaid oma sensuaalse pilguga. Ei ole kahtlust, millele see pilk viitab. Lisaks magamisele tehti selles magamistoas ka muud, mis on seotud kirega,» lisas Osanna.

Freskol on näha, et luik on Leda süles ja naine kaitseb lindu oma mantliga.

Leda ja luik Pompei villa magamistoa freskol
Leda ja luik Pompei villa magamistoa freskol Foto: Cesare Abbate / AP/Scanpix

Leitud magamistuba asub kunagise villa ehk domuse eraosas, mitte avalikus osas, kus külalisi vastu võeti.

Arheoloogid leidsid Leda fresko 16. novembril, kui olid kindlustamas kunagise villa osi, mis olid vihma ja lagunemise tõttu kannatada saanud.

Arheoloogiapargi juht Osanna lisas, et oletatavalt oli Ledaga domuse omanik jõukas kaupmees, kes lasi teha oma majja mitmeid freskosid, mis pidid näitama tema haritust.

Arheoloogid küll puhastasid fresko, kuid kuna see asub domuse ohtlikus lagunenud osas, siis kaalutakse fresko eemaldamist, et see ei hävineks.

Selles vanas villas on veel teine väärtuslik fresko, mis leiti selle aasta alguses ja see asub maja sissepääsu juures.

Pompeist on suur osa veel välja kaevamata ja sellega tegeletakse järkjärgult.

Leda ja luik Pompei villa magamistoa freskol
Leda ja luik Pompei villa magamistoa freskol Foto: EPA/Scanpix

Leda oli vanakreeka mütoloogias Aitoolia kuningapaari Thestiose ja Erythemise tütar ning Sparta kuninga Tyndareose abikaasa.

Jumal Zeus võrgutas sureliku Leda, tulles tema juurde Luigena ning Leda sünnitas Zeusile poja Polydeukese ja tütre Helena, maailma kõige ilusama naise.

Tyndareosega sai Leda poja Kastori ning tütred Timandra, Phoebe, Philonoe ja Klytaimestra. 

Zeus lõi Leda mälestuse jäädvustamiseks Luige tähtkuju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles