Itaalia andis käsu arestida päästelaev Aquarius

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästelaev Aquarius.
Päästelaev Aquarius. Foto: Carlo Hermann / AFP / Scanpix

Itaalia andis käsu arestida Vahemerel paadipõgenikke päästev laev Aquarius, sest väidetavalt käitles ta jäätmeid seadusvastasel viisil, ütles ühendus Piirideta Arstid (MSF) täna.

Alus, mida MSF ja SOS Méditerrané kasutavad migrantide päästmiseks ja mis praegu seisab Marseille' sadamas, kahtlustatakse 24 tonni potentsiaalselt mürgiste jäätmete äraandmises harilike jäätmete pähe, teatas Itaalia meedia. Võimud blokeerisid MSFi pangaarved Itaalias.

Sitsiilia Catania linna prokuratuur uurib MSFi üüritud laevadelt Aquarius ja Vos Prudence pärinevate migrantide riiete, toidujäätmete ja sanitaarjäätmete käitlemist Itaalia sadamates.

Laevad on päästnud Vahemerelt tuhandeid Aafrikast Euroopa poole teele asunud migrante.

«Kõik meie sadamaoperatsioonid, seal hulgas jäätmekäitlus, on alati järginud protseduurireegleid,» ütles MSF avalduses. Ühendus lisas, et temaga seotud ametkonnad ei ole kordagi käitlusviisi vaidlustanud ega terviseohu eest hoiatanud.

Päästelaev Aquarius.
Päästelaev Aquarius. Foto: MAUD VEITH / AFP / Scanpix

«Ainus kuritegu, mida me praegu Vahemerel näeme, on otsingu- ja päästesüsteemi täielik likvideerimine,» ütles MSFi Itaalia direktor Gabriele Eminente.

Tema sõnul on vabaühendused juba kaks aastat laimukampaania all kannatanud.

Aquarius seisab Marseille' sadamas sestpeale, kui Panama tühistas Itaalia parempoolse valitsuse palvel laeva õiguse seilata tema lipu all. See tähendab, et seaduslikult alus merele minna ei või.

Rahvusvahelise Migratsiooniorganisatsiooni andmetel on alates 2013. aastast Vahemere keskosas uppunud umbes 15 000 migranti. Sama aja jooksul on Itaalias randunud 600 000 migranti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles