Hispaania peaminister ähvardab ennetähtaegsete valimistega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania peaminister Pedro Sánchez.
Hispaania peaminister Pedro Sánchez. Foto: J.J. GUILLEN / EPA / Scanpix

Hispaania vähemusvalitsuse peaminister Pedro Sánchez hoiatas täna, et kui parlament 2019. aasta riigieelarvet vastu ei võta, tulevad ennetähtaegsed valimised.

Sánchez, kes sai peaministriks juunis pärast konservatiivse valitsuse juhi Mariano Rajoy umbusaldamist, on seni lubanud olla ametis 2020. aasta parlamendivalimisteni. Tema sotsialistidel on aga 350-kohalises parlamendis vaid 84 kohta.

Eelarvekava vastuvõtmiseks on Sánchezel vaja toetust erakondadelt, kes ta juunis võimule tõid. Nende hulgas on Kataloonia iseseisvuslased, kes on järjekindlalt keeldunud toetamast eelarvet, mis näeb ette miinimumpalga tõusu ja mõnede kasinusmeetmete leevendamist.

«Kui me ei suuda seda eelarvet vastu võtta, satub minu soov praeguse seadusandliku võimu lõpuni oodata kahtluse alla. Ma kuulutan välja valimised, kui tunnen, et need on riigi üldistes huvides,» ütles peaminister.

Eile tuli sotsialistide raskekaallane José Luis Ábalos välja ideega viia 26. mail koos Euroopa Parlamendi ning kohalike valimistega läbi ka ennetähtaegsed parlamendivalimised.

Arvamusküsitlustes on sotsialistidel praegu 31,6 protsendiga suurim toetus, suurim opositsioonierakond Rahvapartei on neist 13 protsendipunkti kaugusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles