Dagens Nyheteri andmetel pääses vene spioon Rootsis uuriva ajakirjanduse kursusele

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joonistus, millel on agent ja sülearvuti
Joonistus, millel on agent ja sülearvuti Foto: Igor Sapozhkov / PantherMedia / Scanpix

Rootsi väljaande Dagens Nyheteri andmetel pääses uuriva ajakirjanduse kursusele vene spioon, kes oli saanud Rootsi ajakirjandusstipendiumi.

50-aastane venelane oli seotud Venemaa Luure Peavalitsusega (GRU) ja ta ülesandeks oli nuhkida sellel kursusel osalenute järgi.

Rootsis asutati 2012. aastal abiprojekt Scoop Russia, mille eesmärgiks on koolitada venelastest uurivaid ajakirjanikke. Lisaks on neile määratud stipendium, mille eest saavad Rootsis osaleda kursustel ja Venemaal teha uurivaid lugusid.

Ajakirjanik. Pilt on illustreeriv
Ajakirjanik. Pilt on illustreeriv Foto: Mihajlo Maricic / PantherMedia /Scanpix

Vene ajakirjanike koolitust rahastab Rootsi rahvusvahelise arengukoostöö keskus Sida. Nende lehekülje kohaselt abistavad nad vene ajakirjanikke, kes tegelevad ühiskonna ja võimuaparaadi kitsaskohtadega.

2017. aasta kevadel toimus Kalmaris vene uurivate ajakirjanike kursus, millel osales ka GRU käsul 50-aastane agent, kes oli pärit Karjalast Petroskoist. Kursusele pääsemise avalduse kohaselt tahtis ta saada näpunäiteid ja nõuandeid, kuidas ta saaks paremini paljastada ebaseaduslikku raiet Karjalas.

Oma tausta ta eriti ei paljastanud. Kursuse avaldusel märkis ta, et on ülikoolis õppinud vene keele õpetajaks ja hakkas alles 40-aastasena õppima ajakirjandust.

Dagens Nyheteri andmetel sai venelane enne Kalmari kursust Petroskoi GRU osakonnalt näpunäiteid, mida ja keda ta peab Rootsis jälgima. Eriti tuli tal silmas pidada neid vene ajakirjanikke, kes on Venemaa poliitikat ja ühiskonda oma artiklites kritiseerinud.

Lisaks sellele mehele oli 2017. aastal Kalmaris Fojo meediainstituudis toimunud kursusel veel 15 vene ajakirjanikku.

Mehe tausta uurimine näitas, et ta on Venemaal saanud paar ajakirjandusauhinda ja on lasknud end jäädvustada Venemaa demokraatlike jõudude seltsis. Siiski on ta seotud ka GRUga, olles varem sõjaväeluure eriüksuses.

Agent ajalehega
Agent ajalehega Foto: Igor Sapozhkov / PantherMedia /Scanpix

Kalmari kursusele järgnes jätkukursus Soomes Helsingis, kuid sinna see mees ei läinud, kuna osales umbes samasugusel kursusel Tšehhimaal Prahas.

Kalmaris uuriva ajakirjanduse kursust läbiviinute teatel ei kasutanud see venelane talle antud stipendiumit sihtotstarbeliselt ja selle tõttu soovivad nad temalt osa raha tagasi saada, kuid neil ei ole enam õnnestunud temaga kontakti saada. 

Rootsis vene ajakirjanikke õpetava ukrainlasest ajakirjaniku Oleg Homenoki teatel on neile vene agentide infiltreerumise oht teada.

Homenok on õpetanud Ukrainas ja välisriikides vene ajakirjanikke, Venemaa julgeolekuteenistus saatis ta 2012. aastal Venemaalt välja.

Vene ajakirjanike stipendiumite eest vastutava Sida osakonnajuht Elsa Håstad sõnas, et neile on vene agentide oht samuti teada ning selle riskiga tuleb arvestada.

Håstad lisas, et Venemaal on võimu ärakasutamise ja korruptsiooni uurimne eluohtlik ja selle tõttu on nii mõnigi ajakirjanik elu kaotanud. Vene ajakirjanikud vajavad oma lääne kolleegide tuge ja nõuandeid, kuidas keerulistes olukordades hakkama saada, ellu jääda ja lugu ilmumiseni viia.

2017. aastal takistas Rootsi luure venelanna, kes enda sõnul töötas väljaandes Krasnaja Zvezda, osalemise uuriva ajakirjanduse kursusel, kuna ilmnes, et ta oli seotud Venemaa kaitseministeeriumiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles